Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Resnice o kavi

9. dec 2012 12:00
1

Oglasno sporočilo

 

Jutranja budnica

Morda je res, da nas kava prebudi, saj se njeni učinki pričnejo že petnajst minut po zaužitju in tudi delujejo nekaj časa, saj se prične kofein v telesu razkrajati šele po treh urah in pol. Učinek kave naj bi se končal šele po šestih urah, ko se konča proces razkrajanja kofeina in šele takrat naj bi bil zaključen njegov učinek na psihično stanje človeka. Ste vedeli, da pa se iz telesa popolnoma izloči šele po 24-ih urah? Ravno zato ni priporočljivo verižno pitje kave, saj imamo kofein v telesu kar nekaj časa.

Po skodelici kave...

Ob zaužitju snovi, ki jih vsebuje kava, le te dražijo možgansko skorjo in povzročijo boljšo koncentracijo, razpoloženje ter nas prebudijo. Ob zmernih dnevnih količinah je učinek kave na telo pozitiven, saj se prične srčna mišica bolj krčiti, kar pa zagotavlja boljše delovanje srca. Ker pride do oženja in razširjenja pomembnih žil v našem telesu, se izboljša tudi fizično in psihično počutje.

Koliko je preveč?

Kadar presežemo neke dnevne količine, ki naj ne bi bile večje od treh skodelic kave. Tisti, ki kave niso vajeni, lahko že prej občutijo različne neprijetne simptome (pospešeno bitje srca, nervozo,  slabost, nespečnost, nemir, slabšo koncentracijo, glavobol, znojenje, tiščanje v prsih,…). Tudi če teh znakov po veliko popitih skodelicah ne čutite, se vseeno držite neke omejene dnevne količine.

Neprijazna kombinacija...

Je zagotovo pitje kave in kajenje, saj naj bi bilo pitje kave škodljivo le v kombinaciji s kajenjem in uživanjem mastne hrane, ki povzroči holesterol. Težave se lahko pojavijo tudi ob preveliki telesni teži, ni pa bilo dokazano, da bi kava vplivala na nastanek rakavih obolenj in da bi zviševala krvni tlak (razen v primeru obilne in nezdrave prehrane in v kombinaciji s kajenjem lahko kofein pospeši nastanek bolezni). Ob zdravem načinu življenja lahko kavo pijemo brez skrbi, da bi ta ogrozila naše zdravje.

Mnogim pitje predstavlja tudi prijeten klepet, sprostitev, nekaj minut zase in ravno to je tisto, kar kavi daje pozitivno vrednost.

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Aralyn

   • 10. dec 2012 2:14

    Pod zadnjo poved se pa 100 procentno podpišem, zame je ravno zato kava nekaj več kot samo uživanje v dobri pijači. Smile Je pa dobro prebrati, da sta moji dve skodelici na dan neškodljivi, imam kavo preveč rada, da bi se ji odpovedala kar tako. Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsi vemo, da Francozinje slovijo kot nadvse šik ženske, ki več kot na modo dajo na slog.