Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Rdeče vino deluje intenzivno protivnetno

4. avg 2009 11:25
1

Oglasno sporočilo

... znanstveniki prišli do novega odkritja: rdeče vino naj bi delovalo tudi protivnetno. Antioksidanti, ki jih vsebuje rdeče vino (natančneje antioksidant z imenom resveratrol), delujejo tudi na dva ključna proteina, ki vplivata na nastanek nekaterih kroničnih bolezni.

­­

V testih so miši izpostavili dejavnikom, ki povzročajo nastanek močnih vnetnih procesov. Brez tretmaja z resveratrolom so miši razvile hudo reakcijo, podobno sepsi pri človeku, ki lahko vodi v odpoved mnogih notranjih organov in celo smrt. Miši, ki so pred izpostavljanjem vnetnim dejavnikom dobivale resveratrol, pa reakcije niso dobile.

Eden izmed znanstvenikov, ki so sodelovali v raziskavi, je dejal: "Intenzivne vnetne bolezni kot je npr. sepsa se izjemno težko zdravi in mnogi zato umrejo. Poleg tega mnogi preživeli po sepsi živijo zelo nekakovostno življenje zaradi poškodb notranjih organov kot posledic sepse. Cilj naše raziskave je odkriti terapijo, ki bi pomagala pri zdravljenju hudih vnetnih bolezni. Resveratrol je tako nov up za zdravljenje hujših obolenj, hkrati pa lahko vodi tudi v razvoj drugih, še učinkovitejših zdravil."

Resveratrol se sicer nahaja v lupini grozdja, njegove količine v različnih vrstah vina (in seveda grozdja) pa se razlikujejo, vsekakor pa ga je več v lupini rdečega grozdja. Lani je menda avstralski zdravnik Philip Norrie ustvaril 'najbolj zdravo vino na svetu', ki naj bi vsebovalo kar 100x večjo količino resveratrola kot običajna vina.

Rezultati raziskave so objavljeni v FASEB Journal, katere glavni in odgovorni urednik je v zvezi z rezultati raziskave dejal: "Terapevtski učinki rdečega vina so znani že tisočletja, zdaj so znanstveniki le razkrili njegove 'skrivnosti' in odkrili, kako resveratrol deluje, kar lahko vodi k odkritju nadaljnjih zdravil za obvladovanje teh življenjsko nevarnih bolezni."

PREBERITE TUDI: Resveratrol dokazano zavira staranje

1

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 4. avg 2009 17:29

    Zato, če že kdaj kaj spijem, je to rdeče vino. Smile 1

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Strokovnjakinja za kraljevi slog je razkrila vzrok za nov poslovno-eleganten sartorialni videz valižanske princese.