Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Razmišljanje zdravnice: je povezava med umom in telesom pomembnejša, kot si mislimo?

4. maj 2024 13:56
0

Ko sedim in pregledujem izpitna vprašanja na medicinski fakulteti, zadovoljna, da še vedno poznam odgovore, razmišljam, zakaj se mi zdaj zdi, da vse redkeje doživljam nagrado v obliki jasnega vzorca simptomov in diagnoze.

Kljub temu, da delam predvsem v urgentni medicini, ima veliko bolnikov, ki jih vidim, kronične in nepojasnjene simptome – izražajo svoje razočaranje, ker jim nihče ne zna povedati, kaj je narobe, in menijo, da to pomeni, da nikogar ne zanima. Veliko teh pritožb zasledim na družbenih omrežjih, kjer ljudje izražajo svoje izkušnje na naslednji način: "Rekli so, da je vse v moji glavi!" ali "Nihče mi ne more povedati, kaj je narobe z mano".

Ker se zavedam, da se bom morala v bližnji prihodnosti ponovno pogovarjati o tem, da "doslej testi niso ničesar odkrili", si ne morem pomagati, da ne bi imela občutka, da mi nekaj manjka.

Večina nas pozna pojem somatizacije, ki je opredeljen kot pojav telesnih simptomov kot odziv na psihološko stisko. Analiza stroškov somatizacije iz let 2008-2009 je pokazala, da je približno 10 % izdatkov zdravstva povezanih s takšnimi "diagnozami" pri delovno sposobnem prebivalstvu. Na podlagi lastnih izkušenj domnevam, da je ta delež zdaj veliko višji. 

Z gotovostjo lahko govorimo o vplivu stresa na nemajhno število stanj, vendar se zdi, da nam manjka nekaj znanja o fizioloških poteh, ki so v ozadju, in o njihovem delovanju. Zato včasih uporabljamo izraze, kot sta "medicinsko nepojasnjeni simptomi" in "vztrajni fizični simptomi", za vse bolnike s simptomi, ki jih ne znamo pojasniti.

Pred kratkim sem naletela na intervju z doktorjem Gaborjem Matéjem, zdravnikom iz Kanade, ki se ukvarja z odvisnostjo, travmami in posledicami čustvenih stisk. Z zanimanjem sem poslušala, kako je razlagal ugotovitve o povezavi med umom in telesom. Maté trdi, da so številne kronične bolezni, celo rak, povezane s psihološkimi travmami in čustvenimi motnjami.

Prav tako meni, da so nekatere osebnostne lastnosti lahko povezane s hudimi telesnimi boleznimi. Čeprav ne verjamem vsem njegovim idejam, se sprašujem o prispevku travme pri številnih predstavitvah, ki jih vidim. Nadaljnje branje o psihonevroimunologiji, avtoimunskih boleznih in fiziologiji stresa daje temu konceptu dodatno težo.

Ko sem o tej temi veliko prebrala, se mi porajajo naslednja vprašanja: Kaj je tisto, kar bi morali storiti drugače? Ali obstajajo kakšne praktične rešitve? Čeprav nikakor nisem strokovnjak, menim, da je potreben nujen razmislek o tem, kako bolnikom razlagamo somatske simptome. Dobra komunikacija med zdravnikom in bolnikom je bistvenega pomena za obvladovanje simptomov, katerih vzrokov ne znamo pojasniti: če želimo, da bolniki bolje razumejo svoje simptome, je treba zagotoviti oprijemljive razlage in podpirati obvladovanje simptomov.

Vsi zdravniki imajo usmerjene tečaje o tem, kako sporočiti slabo novico, vendar le malo ali nič o tem, kako pojasniti simptome, ki se pojavijo brez jasno razumljene fiziološke poti – pomembno je, da odpravimo to vrzel v našem znanju. 

Tudi na tem področju je treba okrepiti raziskovalna prizadevanja, zlasti ker se zdi, da bo to vprašanje postalo le še bolj razširjeno. Čas je treba nameniti izobraževanju javnosti in zdravstvenih delavcev; glede na sredstva, ki se trenutno porabljajo za somatska stanja, se lahko majhna naložba zelo obrestuje. Fantastično bi bilo tudi večje vključevanje psihologov v primarno zdravstveno varstvo.

Vendar pa je glede na obstoječe ovire pri dostopu do psiholoških storitev to morda težko uresničiti. Upam, da bodo tisti, ki so odgovorni za določanje smernic za prihodnost zdravstvenega varstva, prepoznali pomen večje podpore bolnikom s somatskimi simptomi in ukrepali.

Dr Sarah Merrifield

PREBERITE TUDI: Česa ne veste o "zdravilih" proti anksioznosti

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.