Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Raziskava: lahko moški telesni vonj sproži spontani splav?

2. okt 2020 14:42
0

Oglasno sporočilo

Ženske, ki so imele več nepojasnjenih spontanih splavov, drugače doživljajo moški telesni vonj in nanj reagirajo, je pokazala raziskava.

S spontanim splavom se konča kar 50 % spočetij in 15 % nosečnosti, a le delček teh lahko pojasnijo. Telesni vonj ljudi ima večji vpliv na zdravje in počutje ljudi, pa tudi reprodukcijo, kot se večina zaveda. Med drugim vpliva tudi na sinhronizacijo menstruacij žensk, ki živijo skupaj; prav tako telesni vonj doječih žensk vpliva na ovulacijo in menstruacijo drugih žensk.

"Ker je vonj povezan tudi s človeško reprodukcijo, smo postavili hipotezo, da lahko nanjo vpliva tudi negativno," je povedala avtorica študije, Liron Rozenkrantz. "Zato smo se odločili testirati percepcijo vonja oz. preveriti, ali je ta povezana z nepojasnjenimi spontanimi splavi – sploh moški telesni vonj."

V raziskavi so dali dvema skupinama žensk – eni z zgodovino spontanih splavov in drugi brez – za vonjati lončke z vonjem njihovega partnerja; tujega moškega in brez vonja. Ugotovili so, da so ženske z zgodovino spontanih splavov dvakrat pogosteje pravilno ugotovile vonj svojega partnerja kot tiste brez.

Nato so skušali ugotoviti, zakaj imajo nekatere ženske boljši občutek za vonj in jim dalu za primerjavo vonjati različne vonje; npr., arašide, milo ipd. Ženske z zgodovino spontanih splavov so tudi tu pogosteje pravilno zaznale in ločile vonje.

Nato so preverili, kako zaznavajo vonj moškega po karakteristikah: opisati so ga morale po intenzivnosti, prijetnosti, spolni privlačnosti in plodnosti. Vonj neznanih moških so ocenile slabše kot skuina žensk brez zgodovine spontanih splavov.

Ob tem so preverili tudi MRI možganov, in sicer njihovo strukturo in delovanje in ženske z zgodovino splavov so imele manjši predel za vonj, kar jih je zelo presenetilo glede na to, da so vonj zaznavale intenzivneje in vonjave tudi bolje ločevale. Ko so merili aktivnost možganov, so ženske gledale ganljiv posnetek, pri čemer so jim enkrat prikrito spustili vonj tujega moškega, drugič ne in ugotovili so veliko razliko v odzivih hipotalamusa: medtem, ko je vonj povečal njegovo delovanje pri ženskah z zgodovino spontanih splavov, pa ga je zmanjšal pri ženskah brez.

"Ugotovili smo, da ženske, ki imajo nepojasnjene spontane splave, pogosteje zaznajo vonj partnerja in ga opišejo drugače kot druge ženske," je zaključil eden od avtorjev študije, Noam Sobel, profesor nevrobiologije na raziskovalnem inštitutu Azrieli National Institute for Human Brain Imaging and Research. "Ugotovili smo tudi, da so prisotne strukturne razlike v možganih, ki jih pred tem niso povezovali z nepojasnjenimi ponavljajočimi se spontanimi splavi. Upamo, da bodo naše ugotovitve spodbudile nadaljnje razmišljanje in raziskave tega stanja, ki trenutno ni najbolj razumljeno in obvladano."

PREBERITE TUDI: Debele ženske imajo več možnosti za spontani splav

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se boste lažje odločile, kaj obleči, smo vam pripravili 6 predlogov, kaj letošnjo pomlad nosijo Parižanke.