Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Psihologi razkrili strategijo, ki omogoča, da najhitreje prebolimo bivšega partnerja

6. jul 2018 12:46
0

Oglasno sporočilo

In praviloma dlje časa, kot je trajala zveza, bolj, saj se na osebo bolj navadimo in navežemo. In seveda (naj)bolj tistega, ki morda ni bil za razhod.

Ko pride do razhoda, je dobro, da imamo oporo pri družini, prijateljih in v težjih primerih tudi strokovno – to, da nas nekdo razume in je empatičen, pomaga. A ne glede na to je prebolevanje lahko zelo boleče in dolgotrajno. Vseeno pa obstaja način, kako si lahko tudi sami pomagamo, da bomo hitreje preboleli in da nam bo lažje. Znanstveniki so namreč odkrili način, kako to doseči.

PREBERITE TUDI: 7 razlogov, zakaj je toliko privlačnih in pametnih žensk še vedno samskih
 

Raziskava

Strokovnjaki z univerze Missouri-St. Louis so razkrili 3 strategije, s pomočjo katerih zmanjšamo hrepenenje po bivšem partnerju:

 • osredotočanje na negativne stvari v odnosu;
 • priznavanje in sprejemanje občutkov ljubezni;
 • zamotenje z drugimi stvarmi.

“Ker so občutki ljubezni do partnerja tisti, ki zavirajo okrevanje in prebolevanje po kocu odnosa, je pametno, da jih kar se da zmanjšamo,” so zapisali raziskovalci. “Regulacija občutkov ljubezni je način uporabe vedenjskih in kognitivnih strategij, ki spremenijo intenzivnost trenutnih občutkov ljubezni.”

V raziskavi, ki je bila objavljena maja letos v publikaciji Journal of Experimental Psychology, je sodelovalo 24 ljudi, starih 20 do 37 let, ki so bili še zaljubljeni v bivšega partnerja. V njej so merili možgansko valovanje pri udeležencih ob uporabi vsake od treh strategij.

PREBERITE TUDI: 5 načinov, da poskrbite zase po koncu zveze

Udeleženci so gledali fotografije bivših. V prvi fazi so se osredotočali na negativne lastnosti bivšega partnerja; v drugi so se morali soočati s trenutnimi občutki do bivšega partnerja v smislu, da bi jim sprejemanje dejanskega stanja pomagalo ga sprejeti; ter v treti fazi so morali odgovarjati na razna vprašanja, ki bi jim preusmerila pozornost na druge stvari.

Rezultati

Prišli so do zanimivih in uporabnih ugotovitev in sicer:

 • Osredotočanje na negativne lastnosti bivšega partnerja je zmanjšalo občutke ljubezni do njega in udeleženci so se počutili manj neprijetno.
 • Priznavanje ljubezni ni spremenilo občutka ljubezni in počutja udeležencev.
 • Zamotenje z drugimi stvarmi prav tako ni vplivalo na občutke ljubezni do bivšega partnerja, a so se udeleženci počutili bolje.

Ugotovitve so tako potrdile, da je najboljša strategija ob razhodu ta, da se osredotoča na negativne lastnosti partnerja, ki so nas najbolj motile in nam šle na živce, saj to najbolj zmanjša občutke ljubezni in najbolj pozitivno vpliva na počutje.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • numi pred 3 dnevi
   top 2
  • Nanika1991 22. jan 2019 16:19
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  • numi 3. nov 2018 23:45
   klasika
  • mijauuu 24. okt 2018 22:08
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sama sem od nekdaj sodila med ljudi, ki jim ne zdravje, ne videz nista bila samoumevna.