Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Strašljivo: Po presaditvi srca je živel in umrl na enak način kot darovalec

22. jan 2024 17:26
0

Moški, ki je pri presaditvi prejel srce žrtve samomora, si je tudi sam vzel življenje.

Tragična zgodba moškega, ki je prejel presaditev srca žrtve samomora, je na grozljiv način odsevala njegovo življenje. Poročil se je namreč z vdovo darovalca in čez nekaj let celo umrl na enak način. Sonny Graham iz Vidalie v Georgii je leta 1995 trpel zaradi srčnega popuščanja, a na srečo pa je 57-letnik postal prejemnik darovanega srca. Njegov darovalec, 33-letni Terry Cottle, je umrl zaradi samomora.

Cottle je imel težave z duševnim zdravjem in se je prepiral z ženo Cheryl Sweat, preden si je vzel življenje. Po uspešni presaditvi je Graham začel navezovati stike s Cottlejevo družino. Dve leti pozneje je Graham prvič srečal Cheryl Sweat, ki je bila takrat stara 28 let.

"Zdelo se mi je, kot da jo poznam že leta," je Graham leta 2006 povedal za časopis The Island Packet, kot poroča NBC. "Nisem mogel odvrniti pogleda od nje. Samo strmel sem vanjo."

Graham in Sweat sta se po priznanju, da se je zaljubil na prvi pogled, sčasoma zbližala in po skoraj desetih letih po njegovi presaditvi srca sta se poročila.

Vendar si je Graham leta 2008, pri 69 letih, 13 let po smrti Cottle, tragično vzel življenje. Po nenavadnem naključju je celo uporabil isto metodo kot Cottle.

Taka pa je bila njuna zgodba:

Sonny Graham je na oblačno pomladno jutro v jugovzhodni Georgii spil kavo in se odpravil skozi vrata, da bi opravil še en dan v družinskem podjetju za urejanje okolice in odpeljal svojega 9-letnega posvojenca k zobozdravniku. Toda Graham je zavil v lopo, ki jo je zgradil na dvorišču.

Tam je 69-letnik vzel v roke puško Remington 12. kalibra, s katero je velikokrat lovil prepelice in golobe, jo usmeril v desno stran grla in pritisnil na sprožilec.

Bilo je na prvi april, skoraj natanko 13 let po tem, ko je Graham zaradi samomora drugega moškega dobil drugo priložnost za življenje. To je bil Terry Cottle. Ko je končal svoje življenje, je Graham dobil njegovo srce.

Vendar Grahama in 33-letnega darovalca ni povezal le organ. Skoraj desetletje po presaditvi se je Graham poročil s Cottleovo mlado vdovo in zdaj je Graham iz nje spet naredil vdovo.

Ko se je razširila vest o njegovi smrti, je internet preplavila zgodba o srcu, ki ga je dvakrat utišal samomor – in o ženski, ki je dvakrat izgubila isto srce. Novinarji so pisali o "celičnem spominu" in o tem, ali ima organ nekako "samomorilski gen".

Nesmisel, je menila Cottlejeva sestra. V možganih se nahaja vest, kjer se čutita ljubezen in izguba, srce pa je le črpalka. Po njenem mnenju Grahamova smrt ni bila toliko povezana z bratovim srcem kot s Cheryl – žensko, s katero sta se oba moška odločila deliti srce.

Leta 1988 je Terry Cottle z ženo in njunima dvema hčerkama živel v eni od subvencioniranih stanovanjskih hiš, ki sta jih upravljala v okrožju Jasper v zvezni državi S.C. Cottleov šef je imel hčer – drobno lepotico z rjavimi lasmi in lešnikovimi očmi.

Cheryl Sweat so pred kratkim razveljavili njen triletni zakon, ker je bil njen mož poročen z drugo. Prav on je nekaj časa pozneje poklical Cottleovo ženo in dejal: "Samo da veste, da se vaš mož videva z mojo ženo."

Terry Cottle je vložil zahtevo za ločitev. Devet dni po odobritvi, maja 1989, sta se s Cheryl poročila.


Terry Cottle in Cheryl Graham na poročni dan leta 1989. V njuni kopalnici se je ustrelil, njegovo srce pa so podarili
Sonnyju Grahamu, ki se je pet let pozneje poročil s Cheryl.

Sprva se je zdelo, da so stvari čudovite. Terry je posvojil Cherylina sinova Christopherja in Timmyja. Rodila se je hčerka Jessica. Cottle je delal, medtem ko je njegova nova žena študirala za diplomo medicinske sestre.

Konec leta 1994 sta se iz prikolice z enojno streho preselila v novo prikolico z dvojno streho v mestu Moncks Corner v zvezni državi Kalifornija.

Terry je opustil srednjo šolo, vendar je pridobil enakovredno diplomo in delal na račun svojih omejenih možnosti. Pridobil je nepremičninsko licenco in pri 33 letih postal certificiran zdravstveni tehnik.
Vendar se je zdelo, da nikoli ne bo dovolj.

Terry se je pogosto pogovarjal s svojo nekdanjo ženo in ji naročil, naj ga pokliče na številko 800 podjetja za deratizacijo, kjer je delal, da Cheryl ne bi izvedela.

"Pogovarjaj se z mano," je rekel nekega večera leta 1995. "Na glavi imam pištolo."

V mesecu dni po prihodu tašče se je Cottle odselil iz prikolice in se preselil k svoji sestri Tammy Erickson. Toda kmalu je Cheryl začela prihajati naokrog, kuhati večerjo za družino in prenočevati v Terryjevi sobi.

Ericksonova je bila noseča z drugim otrokom in je Terryjevo sobo potrebovala za otroško sobo. Bratu je rekla, naj se odloči. "Če jo imaš rad in hočeš, da to deluje, moraš iti domov in biti z njo," je dejala.

To je storil, vendar sta se tri tedne pozneje, 15. marca, močno sprla. Cheryl je Terryju dejala, da ne more ostati poročena z moškim, ki zasluži manj kot ona. Njen sin Timmy se spominja, da si je v nekem trenutku snela poročni prstan in ga vrgla čez ograjo.

Do jutra sta se dogovorila, da mora Cottle oditi. Ko se je pripravljal na odhod, je Cottle odšel v kopalnico. Zaslišal se je strel.

Cheryl je šerifovim preiskovalcem sprva povedala, da je slišala 10-letnega Christopherja, ki je kričal, da se je Cottle ustrelil. Rekla je, da je stekla v kopalnico in ga našla na tleh z revolverjem še vedno v roki.

V drugi različici, ki je priložena k poročilu mrliškega oglednika, pa je Cheryl povedala, da je jedla ovseno kašo, ko je eden od njenih dečkov zakričal: "Mama, oče ima pištolo!" Rekla je, da je stekla proti kopalnici "in zagledala Terryja, kako stoji in jo gleda" s pištolo v roki.

"Povedala je, da je zakričala nekaj takega kot: "Terry, počakaj!", in to približno v istem času, ko je pritisnila na vrata in poskušala priti v kopalnico, hkrati pa je zaslišala strel," piše v poročilu.

"Ljubica, pomagaj mi, pomagaj mi. Umiram," je vzdihoval, se je spomnila njegovih besed. Krogla kalibra .22 je vstopila v Cottlovo lobanjo tik za desnim ušesom. Izstopne rane ni bilo.

20. marca, po štirih dneh na travmatološkem oddelku Medicinske univerze Južne Karoline v Charlestonu, je Cheryl na pobudo svojega tasta privolila, da bo Terryja odklopila od aparatov za vzdrževanje življenja in darovala njegove organe.

Približno 60 milj jugozahodno je 57-letni Sonny Graham prejel klic, na katerega je čakal več kot leto dni.

Remus T. "Sonny" Graham je bil v Hilton Headu velik človek.

Kot dolgoletni vodja centralnega obrata podjetja Hargray Communications, ponudnika telefonskih storitev na Hilton Headu, je poznal skoraj vsakogar na otoku v Južni Karolini. Njegova brunweriška enolončnica je bila stalnica pri zbiranju sredstev in družbenih dogodkih. Po njem je bilo poimenovano nogometno igrišče lokalne srednje šole.

Graham, ki je bil doma iz mesta Lyons, blizu Vidalije v osrčju dežele sladke čebule, je bil stalnica na turnirju v golfu Heritage v letovišču Sea Pines na otoku. Tudi ko se je upokojil v podjetju Hargray, se je vsako leto vrnil kot prostovoljec in vodil komunikacijsko prikolico turnirja.


Sonny Graham (v sredini) s hčerko Michelle in sinom Grayem leta 2006.  V Cheryl se je zaljubil takoj, ko jo je
zagledal, in po 35 letih zapustil ženo. Tri leta po poroki z njo pa se je tudi on ustrelil v glavo.

Rdečelasi veteran zračnih sil je bil strasten lovec in ribič, ki ga je prijatelj Bill Carson imenoval "moški človek". Bil je tudi popoln družinski človek. Z več kot tri desetletja dolgo ženo Elaine sta imela dva otroka, Graya in Michelle.

Toda leta 1994 je Graham zbolel za virusom, ki mu je poškodoval srčno mišico. V začetku leta 1995 je ta čvrsti gozdar, ki je nekoč iz deročih aljaških potokov vlačil losose, s težavo vstal s stola.

Grahamovo ime je bilo tako uvrščeno na sezname za presaditev.

Okoli 17. ure 20. marca 1995 je Graham izvedel, da je na voljo srce. Izkazalo se je, da je bilo Cottlejevo srce tako blizu popolnemu ujemanju.

V šestih mesecih po presaditvi je bil Graham dovolj zdrav, da sta se s Carsonom odpravila na ribolov na Aljasko. V šali je dejal, da je srce 33-letnika čudežno izboljšalo njegov libido. Ko mu je zdravnik predlagal, da bi obiskal svetovalca, če bi se počutil krivega, je Graham to zavrnil. "Žal mi je, da je drugi fant umrl," je dejal Carsonu. "Ampak to je zdaj moje srce."

Prijatelji pa so kmalu opazili nekaj subtilnih sprememb – novo željo po pivu, željo po hot dogih, ki so bili po naključju ena od Cottlejevih najljubših jedi. Pastor John Keller je zaznal splošni nemir, kot da bi Graham "iskal različne poti za potovanje".

Novembra 1996 je Graham prosil Agencijo za pridobivanje organov v Južni Karolini, naj pošlje pismo darovalčevi družini. Njegovi otroci so rekli, da je to slaba zamisel, vendar se je želel osebno zahvaliti ženi Cottle.

Po izmenjavi še enega pisma in nekaj fotografij je Cheryl Cottle poklicala Grahama. Januarja 1997 sta se z ženo sestala z njo na večerji v romantični restavraciji na obali v Charlestonu. Graham ni mogel odvrniti pogleda od 30-letne vdove.

"V Cheryl sem se zaljubil, ko sva se prvič srečala," je pozneje priznal v pismu.

A čustvo očitno ni bilo obojestransko – vsaj na začetku ne.

Aprila istega leta se je Cheryl poročila s tretjim možem, Georgeom Watkinsom. Elaine in Sonny Graham sta se udeležila poroke, Sonny, ki je nadomeščal Cherylinega pokojnega očeta, pa je poročil nevesto.

Cheryl je januarja 1999 Watkinsu rodila sina. Približno takrat je Elaine Graham izvedela, da je bil odnos njenega moža z mlajšo žensko več kot le očetovski. V ganljivem pismu se je Graham svoji ženi opravičil, ker je bil "pra*ec, za katerega si rekla, da sem", in "uničil odnos, ki sva ga imela več kot 40 let."

"Dopustil sem, da je nekdo stopil med naju, kar se ne bi smelo nikoli zgoditi," je zapisal. "Pogledam nazaj na vse + vidim, kje sem se odrekel ljubezni + spremljevalni ladji za pozornost + naklonjenost. ... Bilo bi čudovito, če bi lahko vrnil najina življenja v zadnjih štirih letih."

Oba para sta se ločila in kmalu po tem, ko je sodnik razglasil 38-letni zakon Grahamovih za končan, oktobra 2001, sta se Cheryl in Graham preselila v mobilno hišo na zemljišču, ki ga je kupil v svojem rojstnem mestu, medtem ko je on gradil hišo po njenih željah.

A ljubezenska blaženost ni trajala dolgo.

Maja 2002 je Cheryl odšla, Graham pa jo je nemudoma tožil, saj jo je obtožil, da ni poravnala nekaterih posojil in da ni hotela vrniti diamantnega prstana. V nasprotni tožbi je trdila, da je Graham, ko mu je povedala, da se njuno razmerje ne bo izšlo, "postal še bolj posesiven" in ji grozil.

Med sodnim postopkom se je ponovno poročila. Mož št. 4, John B. Johnson mlajši, je bil paznik v zaporu v Georgii, kjer je Cheryl delala kot pogodbena medicinska sestra. Toda v enem letu je tudi ta zakon začel razpadati. Na zahvalni dan leta 2003 so poklicali šerifove namestnike, mož in žena pa sta eden drugega obtožila nasilja v družini.

Johnson pravi, da se je med julijsko spravo zgodil srhljiv dogodek. Nekega večera, ko sta ležala v postelji, je Cheryl začela govoriti o samomoru. Ko se ni vrnila iz kopalnice, je Johnson šel preiskat in pravi, da jo je našel z revolverjem kalibra .22 v roki.

Johnson pravi, da sta se borila za orožje, ko so v hišo vdrli otroci in Cherylina mati. Pravi, da jim je Cheryl povedala, da je dobil orožje in da grozi, da se bo ustrelil.

Par se je nato ločil. Johnson pravi, da je Cheryl ob dokončni ločitvi avgusta 2004 že nosila Grahamov prstan.

Poročila sta se 8. decembra 2004 v letovišču Almost Heaven Resort v Gatlinburgu, Tennessee. Johnson je ustanovil podjetje za urejanje okolice in Cherylinima najstarejšima sinovoma dovolil, da delata zanj.

Nekaj dni pred drugo obletnico poroke se je par udeležil dogodka v Hilton Headu, na katerem so počastili družine darovalcev organov. Časopis Island Packet je objavil zgodbo z naslovom "Ljubezenska zgodba, kakršne še ni bilo ...".

"Res je, kar piše v Svetem pismu," je Cheryl povedala časopisu. "Če živiš po Božji volji in daruješ z veselim srcem, boš požel sadove." Graham je dejal, da je "svoje življenje položil v Božje roke" in Cheryl je bila odgovor na njegove molitve.

Vse do svoje smrti je Graham delal načrte za prihodnost. Prijatelje je povabil na ribolov in govoril o prihajajočem turnirju v golfu.
Nihče pa ni vedel, da je Graham sestavil oporoko.

Larry Lockley pravi, da je šel zadnji teden februarja s stricem na ribolov, potem pa mu je Graham pokazal oporoko in ga vprašal, ali bi bil nadomestni izvršitelj.

"Saj ni nič narobe, kajne?" je vprašal nečak. "Nič ni narobe," je odgovoril Graham in dodal: "A nikoli ne veš."

Lockleyju je dal kopijo, drugo pa je spravil v aktovko na polici na zadnji strani gospodarskega poslopja.

20. marca, na obletnico presaditve, je Graham na odzivniku svojega starega pastorja pustil zabavno sporočilo: "Ali se spomnite, kje ste bili na ta dan pred 13 leti?" Ko je Keller poklical nazaj, je Graham povedal, da se on in njegovo srce odlično počutita.

Tisti teden se je Carson odpravil v Lyons, da bi s starim prijateljem lovil brancine in ostriže. Graham se ni pritoževal nad svojim zakonom – to mu ni bilo podobno. Toda nekaj ni bilo v redu. "Preprosto ni bil več tisti srečni fant, ki sem ga poznal vse življenje," je dejal Carson.

Nekaj dni pozneje je Grahamovo izposojeno srce nehalo biti za vedno.

Konec aprila, kmalu po Grahamovi smrti, je Cheryl obiskala Tommeja Hiltona, starega prijatelja. Ob pijači se je pritožila, da mi Graham "ni zapustil niti centa".

Očitno je Graham zapravil svoja pokojninska sredstva in se močno zadolžil – približno trikrat več, kot je znašalo njegovo premoženje, ko je poskušal, kot se je nekoč izrazil, "obdržati (Cheryl) v slogu, v katerem je želela živeti". Njegove zadeve so bile v takšnem neredu, da sta oba moža, ki sta bila imenovana za njegova izvršitelja, vključno z Lockleyjem, odklonila.

"Vedno sem mislil, da je bil stric v precej dobrem finančnem položaju," je dejal Lockley. "To, da so bile njegove finance v tako slabem stanju, je bil zame šok."

Cheryl Graham se na večkratne prošnje za komentar ni odzvala. Tisti, ki jo poznajo, pravijo, da se ni obnašala kot žalujoča vdova.

Na njenem računu MySpace, ki je bi kasneje deaktiviran, se je njena fotografija spreminjala od sladko nasmejanega portreta do fotografij, na katerih je na jezeru ali pije pivo s prijatelji. Spremenilo se je tudi njeno zaslonsko ime, iz "Cheryl" v "PrEttY LAdy", nato v "BeaUtiFuL MeSs".

Družinski člani, ki so spremljali račun, so opazili, da je kmalu po Grahamovi smrti objavila fotografijo moškega, ki ga je označila za svojega "novega fanta". Koketirajoče sporočilo na spletni strani tega moškega z njenega računa je bilo datirano 26. marca – šest dni pred Grahamovo smrtjo.

Moški je za agencijo Associated Press potrdil, da so ga zaslišali agenti preiskovalnega urada v Georgii. Povedal jim je, da se s Cheryl ne videva več. Čeprav je mrliški oglednik okrožja Toombs konec maja ugotovil, da je Grahamova smrt samomor, GBI primera še vedno ni zaključil.

Preiskovalci so zaslišali vse tri preživele bivše partnerje Cheryl Graham. Johnson ni bil edini, ki je imel za povedati zgodbo o orožju. Prvi mož Isaac "Bo" Carter je leta 2005 med sporom o skrbništvu nad vnuki dejal, da je Cheryl poklicala na njegov dom v Severni Karolini in mu zagrozila, da mui bo "s pištolo 38 izstrelila možgane ...". Izdan je bil zaščitni nalog.

Johnson, mož št. 4, pravi, da vsakogar, ki se zaplete z njegovo nekdanjo ženo, čaka čustvena vožnja po toboganu. "En dan te sovraži, en dan te ljubi, naslednji dan te sovraži," je za AP povedal Johnson. "Mislim, da imam srečo, da sem živ."

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.