Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prehod na zdravo prehrano lahko podaljša vaše življenje za 10 let

14. feb 2022 8:16
0

Oglasno sporočilo

... uživajo v nezdravi prehrani. V novi študiji so preučevali zdravo in nezdravo vrsto hrane ter ocenili vpliv zamenjave na zdravje  ljudi.

"Trajna sprememba običajne na optimizirano prehrano od zgodnjega otroštva bi lahko povzročila podaljšanje pričakovane življenjske dobe za več kot 10 let," pravijo norveški znanstveniki, ki so izvedli študijo.

Največji učinek se zgodi, ko se uživa več rastlinske hrane, predvsem stročnice, polnozrnata žita in oreščke ter manj rdečega in predelanega mesa. Pozitiven vpliv na zdravje imata tudi sadje in zelenjava. Na seznamu zdravih jedi se najdejo tudi ribe. Izogibati pa se moramo belemu kruhu, sladkim pijačam, pekovskim izdelkom …

Študija je tudi pokazala, da čeprav nikoli ni prepozno za začetek, lahko mladi odrasli pričakujejo, da bodo z zdravo prehrano pridobili več let kot starejši odrasli.

"Naši rezultati kažejo, da lahko za posameznike s tipično zahodno prehrano trajne prehranske spremembe v kateri koli starosti prinesejo znatne koristi za zdravje, čeprav so dobički največji, če se spremembe začnejo zgodaj v življenju," pravijo raziskovalci.

"Razumevanje relativnega zdravstvenega potenciala različnih skupin živil bi lahko ljudem omogočilo izvedljive in pomembne koristi za zdravje," zaključujejo.

PREBERITE TUDI: Zdrava prehrana lahko odpravi Alzheimerjevo bolezen

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kate je nosila plapolajočo midi obleko L.K. Bennett in ljubke espadrile s peto.