Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

POZOR! Prevare starejših pri prodaji od vrat do vrat ali po telefonu

29. mar 2024 12:12
0

Oglasno sporočilo

Prodajalci včasih delujejo kot plenilci, izkoristijo njihovo zaupljivost, zmanjšano pozornost in ranljivost.

V številnih primerih prodajalci uporabljajo nepoštene poslovne prakse – bodisi zavajanja glede značilnosti izdelkov bodisi starejše napeljejo v nakup z agresivnim pristopom. Za piko na i pa izdelke prodajajo po absurdno visokih cenah.

Na ZPS svetujejo previdnost in premišljene odločitve

 1. Pomembno je, da se nakupov, še zlasti večjih, lotite premišljeno in ne impulzivno. Prodajalci seveda želijo izdelek na vsak način prodati, zato so izurjeni v tem, da vas poskušajo na liniji zadržati čim dlje.
 2. V primeru telefonske prodaje bi bil primeren odgovor vztrajnemu prodajalcu: »Hvala za ponudbo, potrebujem še nekaj časa za premislek.«
 3. Pri tem naj dodamo, da so morebitne izjave, češ da je ugodna ponudba veljavna le kratek čas, zato se je treba odločiti takoj, skoraj vedno le taktike za prisilo v nakup.
 4. V primeru prodaje od vrat do vrat je potrebna še toliko večja previdnost. Prodajalcev ne spuščajte v svoj dom, še posebej ne, če ste sami. Sporočite jim, da si želite vzeti čas za premislek in posvetovanje z bližnjimi.

Kaj pomeni pravica do odstopa od pogodbe v roku 14 dni?

Pri telefonski prodaji, prodaji na domu in tudi pri prodaji na izletu gre za pogodbe, ki so sklenjene na daljavo oziroma zunaj poslovnih prostorov. Zanje zato veljajo posebna pravila. Med drugim imate pravico do odstopa od prodajne pogodbe v roku 14 dni od dobave izdelka (ne podpisa pogodbe!), kar storite pisno. Izdelek lahko vrnete prodajalcu v roku 14 dni od poslanega obvestila (priporočamo, da to storite skupaj z obvestilom), ta pa vam je dolžan vrniti kupnino.

Pri tem bodite pazljivi, da izdelek še ni bil uporabljen in da morebitni varnostni pečati niso odprti. Takšni izdelki niso več primerni za vračilo oz. vam lahko prodajalec ob vračilu zaračuna znesek za zmanjšanje vrednosti, ki pa je pogosto v višini celotne kupnine.

Na www.vemvec.si lahko redno spremljate aktualne nasvete, ki so brezplačno dostopni.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.