Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Poznate 5 najpogostejših spolno prenosljivih bolezni?

17. okt 2019 8:23
0

Oglasno sporočilo

Imate kdaj nezaščiten spolni odnos? Preverite, katere so najpogostejše spolne bolezni in kakšni so njihovi znaki. V nekaterih primerih boste potrebovali zdravljenje in morali boste obvestiti partnerja, saj je zdravljenje obvezno za oba.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

1. Klamidija

Ima jo manj kot desetina mladih do 24. leta starosti. Znaki so lahko zelo prikriti, ali pa jih sploh ni. Velikokrat se pokaže kot pekoč izcedek iz nožnice ali pekoče uriniranje.

2. HPV

Humani papiloma virus (HPV) povzroča genitalne bradavice. Največkrat se pojavijo na zunanjih ali notranjih delih spolovil. Raziskave so pokazale, da je na svetu več kot polovica spolno aktivnega prebivalstva okužena z virusom, pri nekaterih izbruhne, pri drugih mine spontano. Zdrav način življenja pripomore, da se telo hitro znebi virusa.

3. Genitalni herpes

Okužen naj bi bil vsak peti spolno aktivni posameznik, vendar ponavadi ne kaže simptomov. Herpes lahko izbruhne enkrat v življenju, ali večkrat.

4. Sifilis

V Sloveniji vsako leto zaznajo nove primere bolezni, ki bi naj že zdavnaj izumrla. Poteka v večih fazah. Prva faza je rdeč izuščaj z robovi. Druga faza ima gripi podobne simptome. Nadaljuje se latentna faza, ki se morda nikoli ne spremeni v zadnjo (tretjo) fazo, če do te pride, bolnik trpi posledice nezdravljene okužbe. Pojavijo se lahko srčne težave, težave z ožiljem in živčevjem.

5. Gonoreja

Ena izmed najbolj prenosljivih spolnih bolezni. Simptomi so predvsem pri moških izrazito boleči - pojavi se pekoče uriniranje, vnetje sečnice, izcedek. V najhujšem primeru nezdravljena gonoreja lahko vodit tudi v smrt.

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 4. feb 2020 17:58
   Dobra maska, slaba embalaža in oblika
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sama sodim med tiste, ki prisegajo na naraven videz, zato se poslužujem le neinvazivnih metod, ki pomagajo pri ohranjanju svežega videza kože.