Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako prevetriti svoje omare?

Pospravite svojo omaro in se znebite navlake!

5. dec 2011 13:25 Tina Martinec Selan
8

Oglasno sporočilo
Najbrž je ni ženske med nami, ki ne bi vsaj občasno sanjala o omari tipa 'walk-in closet'. Če imate zares ogromno stanovanje, potem si jo morda lahko celo privoščite in tako eno izmed sob preuredite tako, da bo pravzaprav cela namenjena vašim obl­ačilom, čevljem in dodatkom.

omara_carrie_bradshaw

Ker pa nas večina najbrž ostaja pri tradicionalnih omarah, ki seveda po pravilu niso nikoli dovolj velike za nas, je tu nekaj idej za pospravljanje in ureditev vaše omare.
Večina nas pozna tisti zoprni občutek, ki nastopi vsaj 2x letno ob menjavi letnega časa. Spomladi se sprašujemo, kam naj damo vse volnene puloverje, šale in jopice, da bomo naredile prostor za lahne majčke in oblekice. Pa veliki usnjeni škornji, ki zavzamejo tako veliko prostora, me pa ga moramo vsaj nekaj nameniti poletnim sandalom …


Pospravljanje omare

Tu potuhe ni, omaro je potrebno vsaj ob že prej omenjenih dveh menjavah sezon (torej spomladi in jeseni) temeljito pospraviti. Pri tem je ženski pogosto v veliko pomoč sorodno žensko oko, kot je na primer sestra, prijateljica, mama. To so ženske, ki dobro poznajo nas in naš stil, so pa tudi bolj objektivne od nas, zato nam bodo s kritičnim očesom znale hitro povedati, katere kose naj obdržimo in pri katerih si bomo naredile večjo uslugo, če se jih enostavno znebimo. Svetujemo, da vsa svoja oblačila date ven iz omare, da bo preglednost večja (kako rada se v temačen kot v ozadje omare skrije kakšna dolgo pogrešana ruta ali pas!), nato pa na postelji ali tleh naredite 3 kupe in oblačila razvrstite po spodnjih kriterijih:

 • Prvi je kup "Obdržim!": tukaj so oblačila, ki jih nosite, so vam ljuba, prav, se v njih dobro počutite in so v dobrem stanju. Oblačila, ki jih pol leta ne boste nosile zaradi menjave letnega časa, operite oz. dajte očistiti v kemično čistilnico ter jih nato zložite v omaro čista in zlikana. Tako bo zadrega čez 6 mesecev mnogo manjša, oblačila boste le na hitro polikale in jih lahko takoj nosile.
 • Drugi kup je "Stran!": bodite zares stroge do sebe. Če oblačila niste nosile več kot eno leto iz kateregakoli razloga (razen, če ste bile vmes noseče), je potrebno temeljito premisliti ter se ga verjetno znebiti. Moda se menja, zato veliko oblačil iz preteklih sezon, pa čeprav so nam bila še tako ljuba, čez nekaj let ob ponovni »oživitvi« potrebuje vsaj manjši šiviljski ali krojaški poseg. Če nameravate oblačilo v namen nošnje dati popraviti ali ga boste preuredile kar same, potem gre na tretji kup (glej spodaj). Če pa se v njem počutite debelo, vam je preširoko ali preozko, enostavno ne stoji, kot je treba, ali pa ga imate v omari le še iz sentimentalnih razlogov, potem ga dajte stran. Vaša omara je najbrž že tako prepolna; res ni prostora še za čustvene kose.
 • Tretji pa je kup "Popravi!": kritično preglejte kose, ki bi jih še nosile, pa imajo morda strgan kakšen šiv, jim je odpadel gumb ali jim manjka kaj tretjega. Zadrge se da zamenjati, rob spustiti ali skrajšati, gumbe ponovno prišiti, …, če to pomeni, da boste potem oblačilo ponovno in z veseljem nosile. Zadeve pa se le lotite v realnem času, da ne bo prej leto že naokoli in se boste ponovno znašle pred enako dilemo.

walk_in_closet_omara


Kaj storiti z oblačili in čevlji, ki jih ne bomo več nosile?

Ko ste vsa svoja oblačila temeljito pregledale in se odločile, katerih ne boste več nosile, je čas za naslednjo odločitev. Kaj storiti z vsemi temi rečmi, med katerimi je nemara marsikatera še čisto lepa, uporabna in bi morda komu prišla prav? Prva stvar je, da jih ponudite osebi, ki se je dovolj žrtvovala, da vam je pomagala pri pospravljanju omare. Če take osebe ni, povprašajte sestro, prijateljico, mamo, znanko, če bi morda imela kaj od tega, kar ve ne boste več nosile. Zabaven način, s katerim ubijete več muh na en mah, je organiziranje srečanja z več prijateljicami, kamor vse prinesejo stara oblačila. Sledi ponujanje in pomerjanje, oblačila pa si tako lahko izmenjamo med seboj ali si jih prodamo pi simbolični »second hand« ceni. Zabava je zagotovljena.

Nenazadnje lahko oblačila darujemo tistim, ki jih najbolj potrebujejo. V ta namen se pozanimajte v svojem mestu, kje stojijo zabojniki, kamor je mogoče odnesti stara oblačila. Ali pa se obrnite na kakšno dobrodelno organizacijo, ki deli rabljena oblačila družinam v stiski, brezdomcem in podobno. Vsekakor prej poskusite vse, preden oblačila odvržete v koš za smeti! Tako boste ravnale ne le varčno, ampak tudi ekološko. Marsikatera stara majica pa je uporabna tudi kot cunja za brisanje tal ali prahu, krpa za brisanje pleskarskih čopičev, poliranje avta …

Pojdi na stran

8

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • janjainalja

   • 12. jan 2013 15:09

    To bo prva stvar, ki jo bom naredila kar se omare tiče

   0
   • Sahara

   • 24. maj 2009 0:18

    Koristen članek, super. Vendar je žal v meni sprožil novo željo v materialističnem pogledu (ki prej sploh ni obstajala). Ah ta walk-in closet, še precej let bo najbrž le WL

   0
   • mimika

   • 23. maj 2009 18:42

    Če pa nočeš zabijati žebljev, pa lahko uporabiš tudi kakšne samolepilne "kaveljčke" za obešanje.

   0
   • Malina

   • 22. maj 2009 13:00

    samsara, jaz imam ogrlice in zapestnice ter pasove obešene na žeblje - idealna pozicija za to so notranja vrata omare. ker imam drsna vrata, to ni šlo in imam tako display kar na steni za vrati spalnice :). dejansko pa je to najboljši način za organizacijo dodatkov, ki so tako pregledni in posledično tudi v uporabi.

   0
   • samsara

   • 22. maj 2009 9:22

    Tale tema pa mi je prav na kožo pisana... Sama z veseljem vsaj dvakrat letno brskam po omari, čeprav imam potem težave, ko se je treba časa znebiti. Glede hranjenja pa imam največ težav z ogrlicami, ker se mi pomešajo- tole z obešalnikom je res dobra ideja. Verjetno ga je treba tudi spodaj fiksirati, sicer bi se obesil na eno stran, kajne?

   0
   • petka

   • 20. maj 2009 23:11

    Malina, točno tako...in tudi jaz sem jih dobila po zadnji. Vihar potrebujem v omare, da se malce izpraznijo. Sicer pa opisuješ svojo omaro in kategorično zložen nakit! Smile
    Seveda, walk- in enkrat pride...

   0
   • Pegasus

   • 20. maj 2009 20:19

    Mene ravno ta vikend čaka pomikanje poletnih kril in hlač v ospredje omare, pa tudi pregledati bo treba vse kose. Se mi namreč zadnje čase dogaja, da se nosim ene in iste kose, da imam občutek, da nimam kaj obleči... Zgornji nasveti so zame torej kot naročeni Big smile Hvala, Malina!!

   0
   • Stella Alex

   • 20. maj 2009 19:51

    Joj Malina, krasen članek! Totalno zame....
    Sama si omare pospravljam glede na letni čas, ampak to je pa tudi vse. Ko "imam dan" stran spravim stvari, ki jih nisem nosila vsaj dve sezoni, največ "problemov" pa imam s sortiranjem nakita, bižuterije... nikakor mi ne gre, niti ne vem kako se naj "spravim zraven", zato hvala za članek! Big smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kate, Meghan in princesa Diana imajo oz. so imele svoje najljubše odtenke lakov za nohte.