Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Posnetek magnetne resonance pokazal, kako se ustvarja vez med materjo in otrokom

9. sep 2019 12:12
0

Oglasno sporočilo

Znanstveniki so uspeli narediti prvi posnetek magnetne resonance, ki prikazuje, kako se s poljubljanjem ustvarja vez med materjo in otrokom. Na posnetku je nevroznanstvenica Rebecca Saxe, ki poljublja svojega dvomesečnega sinka.

Kot je razvidno iz posnetka, so otrokovi možgani bolj enakomerni in temnejši. Razlog za to je v tem, da ima veliko manj beline kot jo imajo odrasli možgani. Bel predel možganov sestavlja mielin, maščobno tkivo, ki je kot nekakšna izolacija za povezave, preko katerih poteka komunikacija v možganih.

Poljubljanje sproža kemične reakcije v možganih, vključno izločanje hormona ljubezni in povezanosti, oksitocina. Poljubljanje tudi aktivira predel možganov za nagrajevanje in povzroči sproščanje dopamina, ki nam daje energijo in dobro počutje; vazopresina, ki ustvarja navezanost med materjo in otroci in med partnerji; ter serotonin, ki vpliva na naše počutje (teorija pravi, da ,če ga imamo premalo se bomo počutili depresivne oz. imeli depresijo).

PREBERITE TUDI: Tole vam naredi 20-sekundni objem

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  • [*jag0da*] 11. mar 2020 14:50
   Nobene razlike
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Se (skoraj) vsako noč zbudite in se počutite depresivni in/ali anksiozni? Niste edini, za to počutje pa obstajajo tudi razlogi.