Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Poljubljanje nam pomaga najti pravega partnerja – in ga obdržati

21. okt 2013 9:22
0

Oglasno sporočilo

Kaj se skriva v poljubih? Raziskava, opravljena na univerzi Oxford, je pokazala, da nam poljubljanje pomaga najti ustreznega partnerja in ga po tem, ko smo že v razmerju, tudi obdržati.

"Poljubljanje kot del človekovega spolnega vedenja je zelo prisotno v različnih oblikah v vsaki družbi. Poljubljajo se naši najbližji primati, šimpanzi, a je pri njih redkejše in manj intenzivno. Pri ljudeh je poljubljanje zelo razširjeno in običajno početje in tako precej unikatno. Še vedno pa ne vemo zagotovo, zakaj je tako razširjeno in kaj je njegov namen," je povedal avtor raziskave Rafael Wlodarski.

Da bi ugotovili kaj več, sta Rafael Wlodarski in profesor Robin Dunbar pripravila vprašalnik, na katerega je odgovorilo več kot 900 odraslih; in sicer o pomembnosti poljubljanja v kratkotrajnih in dolgotrajnih razmerjih.

Rafael Wlodarski je razložil: "Obstajajo tri glavne teorije o vlogi, ki ga ima poljubljanje v spolnih razmerjih; na nek način pomaga določiti genetsko kakovost potencialnih partnerjev; za povzročanje vzburjenja; za ohranjanje odnosov. Hoteli smo ugotoviti, katera izmed teh teorij najbolj drži."

V kakšnih razmerjih so označili poljubljanje kot pomembnejše?

Po izpolnjenem vprašalniku so ugotovili, da je ženskam poljubljanje v razmerjih na splošno pomembnejše kot moškim. Poleg tega so anketiranci (ženske in moški), ki so se označili za privlačne ali ki so imeli več kratkotrajnih razmerij, poljubljanje označili kot bolj pomembno. Pri ljudeh in tudi pri sesalcih morajo ženske žrtvovati več časa v to, da imajo potomce; vsaka nosečnost traja 9 mesecev, nato več mesecev še dojenje in pretekle raziskave so pokazale, da so ženske bolj selektivne pri izbiri partnerja. Ljudje, ki so bolj privlačni ali imajo več kratkotrajnih razmerij in spolnih partnerjev, so prav tako bolj izbirčni pri izbiri potencialnih partnerjev. Ker sta to skupini, ki sta poljubljanje označili kot bolj pomembno, to nakazuje, da jim pomaga najti potencialne partnerje.

PREBERITE TUDI: Debelost ima negativen vpliv na spolnost
 

Pretekle raziskave in 'problem Jane Austen'

Pretekle raziskave so nakazovale na to, da poljubljanje pomaga najti ustreznega partnerja preko vonja, saj naj bi ta pomagal razbrati biološke znake kompatibilnosti, genetskega in splošnega zdravja. Profesor Robin Dunbar je nadaljeval z razlago: "Izbira partnerja in partnerstvo pri ljudeh je zelo kompleksno in vključuje vrsto obdobij ocenjevanja in določanja, v katerem se ljudje sprašujejo 'ali naj grem še globlje in dlje v tem odnosu?' Začetna privlačnost zajema obraz, telo in socialne znake, nato postaja ocenjevanje čedalje bolj intimno, ko gremo globlje in dlje v odnos. Pri izbiri partnerjev se moramo soočiti s 'problemom Jane Austen', ki je: kako dolgo čakati na Mr. Darcyja, če ne moremo čakati večno in veliko žensk čaka prav nanj? V katerem trenutku moramo sprejeti kompromis? Kar je Jane Austen zelo dobro dojela, je to, da smo ljudje zelo dobri pri določanju, kje se trenutno nahajamo na 'tržnici potencialnih partnerjev' in temu primerno tudi postavljamo svoja merila in zahteve, kakšen naj bo partner."

Pretekle raziskave so pokazale tudi, da ženske bolj cenijo aktivnosti, ki utrjujejo dolgotrajne zveze (ker je vzgajanje otrok lažje, če sta prisotna oba starša), v tej raziskavi pa so raziskovalci ugotovili, da ima poljubljanje drugačen pomen, če gre za dolgotrajno ali kratkotrajno razmerje; ženske so ga označile za pomembnega v dolgotrajnih razmerjih, kar nakazuje na to, da ima poljubljanje pomembno vlogo pri izkazovanju naklonjenosti in povezanosti med osebama v dolgotrajnem razmerju. In medtem ko je posledica poljubljanja vzburjenje kot uvod v seks, raziskovalci pravijo, da ne kaže, da bi bil to razlog za poljubljanje v zvezah.

Ostale ugotovitve raziskave

Udeleženci raziskave v kratkotrajnih razmerjih so dejali, da je poljubljanje najpomembnejše pred seksom in manj med njim in po njem in še manj ob drugih priložnostih. V dolgotrajnih, zvestih razmerjih, kjer je cilj dolgotrajna povezanost, je poljubljanje enako pomembno pred seksom in ob vseh drugih priložnostih, ki niso povezane s seksom.

Pogostejše poljubljanje v razmerjih je bilo povezano s kakovostjo zveze, ne pa tudi s pogostostjo spolnih odnosov. Je pa zadovoljstvo ljudi s pogostostjo poljubljanja in seksa sovpadalo s kakovostjo odnosa.

V primerjalni študiji, objavljeni v strokovni reviji Human Nature, so raziskovalci poročali da je žensko mnenje o poljubljanju odvisno tudi od tega, kje v menstrualnem ciklu in razmerju se trenutno nahajajo. Ženske so dajale več pomena poljubljanju v začetnih stadijih zvez in ko so bile v obdobju cikla, ko najlažje zanosijo. Tudi druge pretekle študije so pokazale, da hormonske spremembe pri ženskah lahko spremenijo žensko izbiro potencialnega partnerja; ko so zmožnosti spočetja najvišje, ženske raje izbirajo partnerje, ki kažejo znake dobrih genov; npr. možati obrazi, simetrija obraza, dominanten socialni položaj in genetska kompatibilnost. Kaže, da poljubljanje partnerja v tem obdobju pomaga ženskam določiti genetsko kakovost potencialnega partnerja, pravijo raziskovalci.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Letošnja spomladansko-poletna sezona prinaša kar nekaj zanimivih modnih novosti in ena izmed njih so zagotovo široke ...