Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pogled v življenje in zapuščino princa Philipa, vojvode Edinburškega

14. apr 2021 8:09
0

Oglasno sporočilo

"Njeno veličanstvo kraljica je z globoko žalostjo sporočila smrt svojega ljubljenega moža, njegovega kraljevskega visočanstva princa Philipa, vojvode Edinburgha," piše v izjavi. Novica o nenadni smrti je britanskim množicam stisnila srce in svet je bil v stanju šoka. Medtem ko milijoni objokujejo smrt ugledne osebe, se mnogi še naprej spominjajo čudovite in navdihujoče zapuščine velikega vojvode. 

Princ Philip je bil edini sin

Princ Philip, vojvoda Edinburgha in mož kraljice Elizabete II., je bil rojen v grški in danski kraljevi družini, še preden se je poročil z britansko kraljevo družino. Bil je edini sin in peti in zadnji otrok grškega in danskega princa Andrewa ter princese Alice iz Battenberga. Pripadal je hiši Glucksburg in bil princ tako v Grčiji kot na Danskem, glede na njegov patrilinealni rod. Medtem ko je bil mlad, je bila zaradi političnih preobratov v Grčiji njegova družina poslana v izgnanstvo, nato pa jih je oče zapustil, mati pa je duševno zbolela in bila nato institucionalizirana.

Njegova izobrazba

Philipovo izobraževanje se je začelo v ameriški šoli v Parizu, imenovani The Elms, nato pa je bil nato poslan v Združeno kraljestvo na nadaljnji študij. Živel je pri sorodnikih - Mountbattensih - in obiskoval šolo za priprave v Surreyu. V poznejših letih je obiskoval tudi internat Gordonstoun na severu Škotske. Po končanem šolanju v internatu Gordonstoun se je princ Philip pridružil britanski Royal Naval College in končal mandat. Po dolgih letih je nadaljeval z usposabljanjem za kraljevo mornarico in v Dartmouthu diplomiral kot najboljši kadet na svojem tečaju. Januarja 1940, tj. med drugo svetovno vojno, je bil princ Philip imenovan za vratarja in je mesece preživel na bojni ladji HMS Ramillies.

Julija 1947 se je zaročil s princeso Elizabeto

Medtem ko sta se princ Philip in kraljica Elizabeta II že srečala leta 1939, ko je bil vojvoda kadet na Royal Naval College, je bila julija 1947 uradno objavljena njuna zaroka. Kmalu, istega leta 20. novembra, je kraljevski par zavezal vozel. Kraljica je za svojo poroko nosila čudovito obleko z dolgimi rokavi, oblikovanlca Normana Hartnella. Po enem letu zakonske zveze sta zakonca 14. novembra rodila prvega otroka, princa Charlesa. Kasneje sta postala starša še treh otrok, Edwarda, Andrewa in Anne.

Po kronanju kraljice Elizabete je bil princ Philip vpleten v različne kraljeve dolžnosti

Ko je princesa Elizabeta leta 1952 postala kraljica Elizabeta II., je princ Philip postal vojvoda Edinburgha. Opustil je svoje pomorske dolžnosti in se prepustil kraljevemu življenju. Bil je vključen v različne kraljeve dolžnosti in se udeleževal številnih družabnih dogodkov, spremljal je ženo na vsakem koraku. V 73 letih zakonske zveze je princ Philip močno podpiral svojo ženo in ji pomagal prebroditi spreminjajoče se čase ter postal najdaljša zakonec v britanski zgodovini.

PREBERITE TUDI: Kate Middleton spregovorila o težkih nosečnostih in materinstvu na očeh javnosti

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.