Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Starši, dovolite otrokom plezati po drevesih, ker jim to daje številne koristi

11. apr 2019 10:07
0

Oglasno sporočilo

Včasih so imeli odrasli veliko spominov iz otroštva, ki so se nanašali tudi na plezanje po drevesih. Ni bilo pomembno, ali je bila zima ali poletje, niti to, kakšna drevesa so bila in ali so bili oblečeni za plezanje. Pa danes?

Danes starši otrokom to aktivnost prepovedujejo zaradi mnogih vzrokov: da se bo otrok poškodoval, se umazal, si strgal oblačila, to sosedje ne bi lepo gledali, ... in jim raje dovolijo, da prosti čas preživijo na elektronskih napravah, ki jim odvzema izkušnjo na zraku, v naravi in za druženje s prijatelji.

Številne koristi

Poleg spominov pa ima plezanje po drevesih tudi veliko koristi: fizičnih, mentalnih, kognitivnih in socialnih. S tem se krepi mišična moč, občutek za ravnotežje, prostorsko predstavo, razvijanje šestega čuta, ... Medtem ko se otrok odloča o tem, katere veje so dovolj trdne, da lahko nanje stopi, se uči, kako prevzeti tveganje in razvija veščine kritičnega mišljenja. Med drugim s plezanjem pridobiva tudi znanja odločanja, reševanja problemov, tudi čustvene stabilnosti, vztrajnosti, goji občutke uspeha, kar posledično povečuje samozavest, ... Ko je otrok enkrat na drevesu, njegove misli odplavajo in začne razvijati domišljijo in kreativno igro, medtem ko si predstavlja, da je recimo pirat na ladji ali opica v jungli. Če se igra s prijatelji, ob tem uri tudi socialne veščine. Ob tem se povezuje še z naravo, krepi imunski sistem in najpomembnejše - se zabava!

PREBERITE TUDI: 10 kritičnih napak, ki jih nikar ne delajte pri vzgoji

In kaj, če pade?

Podatki neke britanske študije iz leta 2007 so presenetljivi, saj naj bi bilo trikrat večje tveganje za to, da bo otrok padel s postelje, kot pa z drevesa. Leta 2016 so raziskovalci Univerze v Phoenixu anketirali 1600 staršev, ki so otrokom dovolili plezati po drevesu. Ugotovili so, da so najpogostejše poškodbe le odrgnine. Le 2% staršev je odgovorilo, da si je njihov otrok zlomil kakšno kost, še manj pa jih je doživelo pretres možganov.

In kako ostati miren?

Zavedati se je potrebno, da je plezanje stvar otroka, ki mora vedeti, kje so meje. Včasih nas njegovo plezanje po drevesih dela nervozno in se ob tem ne počutimo dobro, a to ne pomeni, da ni varno. Poleg vseh koristi za otroka, je pomembna izkušnja, ki si jo otrok zapomni za vedno.

PREBERITE TUDI: 21 zabavnih stvari, ki jih lahko počnete s svojimi otroki ob slabem vremenu

Foto: Pinterest

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Po mnenju strokovnjakov je izjemno zdravilna, po navedbah pa naj bi celo zavirala staranje in tako vplivala na vitalnost.