Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Placebo učinek deluje celo če pacienti vedo, da imajo placebo

13. avg 2020 10:52
0

Oglasno sporočilo

Da je učinek placebo vse prej kot zanemarljiv, je že dolgo znano, sedaj pa so dokazali, da placebo učinek deluje celo kadar pacienti vedo, da so dobili placebo. To je dokazala skupina znanstvenikov z univerze Michigan State University, kjer so pacienti pokazali manj znakov stresa, ko so jemali placebo namesto pravega zdravila in to vedeli.

"Samo pomislite: kaj, če bi nekdo dvakrat na dan raje vzel bombonček brez stranskih učinkov namesto zdravila s stranskimi učinki in bi to dejansko delovalo?," je dejal raziskovalec Darwin Guevarra, ki je sicer na postdoktorskem študiju in vodilni avtor študije, v kateri so testirali, kakšen je odziv pacientov na znani placebo.

"Pri placebu gre za 'misel nad stvarjo'," je dodal Jason Moser, soavtor študije in profesor psihologije na univerzi. "Znani placebi so nastali, da bi jih uporabili v rutinski praksi. Zato namesto, da predpišete zdravila, jim date placebo, jim poveste, da jim lahko pomaga in zelo verjetno je, da jim bo."

PREBERITE TUDI: Placebo ne deluje le v naših glavah
 

Za raziskavo so ljudi razdelili na dve skupini, ki so obema kazali čustveno pretresljive fotografije. Skupina, ki je vedela, da bo prejela placebo, je bila seznanjena z učinki placeba in je vdihovala raztopino soli v vodi. Povedali so jim, da ne vsebuje aktivnih snovi, temveč le vodo in sol, a da jim bo izboljšala počutje, če bodo to verjeli. Kontrolna skupina je inhalirala enako raztopino, a so jim rekli, da vsebuje aktivne snovi, ki bodo izboljšale počutje.

Udeleženci prve skupine so poročali, da se jim je počutje izboljšalo: zmanjšal čustveni stres. V drugi skupini so ugotovili, da se jim je dejansko zmanjšala aktivnost možganov, ki je bila pokazatelj stopnje stresa – in to v le nekaj sekundah. Te ugotovitve potrjujejo, da »vse je v glavi«, kot pogosto slišimo. Če ne vse, pa vsaj zelo veliko.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v znanstveni publikaciji Nature Communications.

PREBERITE TUDI: To je knjiga, ki spreminja življenja (in bi jo moral prebrati vsakdo)

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Praviloma imamo vsi svoje barvne kombinacije, ki jih najraje nosimo.