Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pijače s sladkorjem poškodujejo jetra

14. avg 2009 11:25
1

Oglasno sporočilo

Ne glede na to, da se sicer izogibate alkoholu, si lahko s pitjem sladkanih pijač in sadnih sokov pridelate hude in trajne poškodbe jeter, ki lahko zahtevajo celo transplantacijo. Poškodbe jeter so bile po doslej znanih podatkih vezane predvsem na pretirano uživanje alkoholnih pijač, vendar so zadnje raziskave pokazale, da je pitje pijač z visoko vsebnostjo sladkorja lahko celo še bolj nevarno in lahko povzroči bolezen zamaščenih jeter.

Izraelski znanstveniki so ugotovili, da so bili ljudje, ki so popili približno 1 liter sladkanih pijač na dan, v petkrat večji nevarnosti, da zbolijo za boleznijo zamaščenih jeter. Tudi samo dva taka napitka na dan sta močno dvignila možnost za nastanek poškodb jeter in tudi nekaterih drugih bolezni, npr. diabetesa in poškodb srca.
V raziskavi so primerjali dve skupini prostovoljcev, od katerih nihče ni bil v rizični skupini za nastanek bolezni zamaščenih jeter. Rezultati raziskave so pokazali, da je 80 % tistih, ki so vsak dan uživali sladkane pijače, razvilo spremembe, ki vodijo v bolezen zamaščenih jeter, v skupini, ki sploh ni uživala sladkanih pijač pa le 17 %.

Raziskava je tako potrdila še eno slabo stran uživanja sladkorja: in sicer dolgotrajno uživanje močno sladkanih pijač vodi v propad jeter in potrebo po transplantaciji. Vendar pa so lahko sveže iztisnjeni sadni sokovi lahko prav tako nevarni kot močno sladkane pijače, saj oboji vsebujejo fruktozo, ki jo jetra intenzivno absorbirajo. Fruktoza sicer nima vpliva na proizvodnjo inzulina, vendar gre fruktoza direktno v jetra, kjer se spremeni v maščobo, zato fruktoza močno poveča nevarnost za bolezen zamaščenih jeter, ki lahko vodi celo v cirozo jeter ali raka na jetrih.

Zato priporočajo, da vnos sladkanih pijač in sadnih sokov močno omejite, še zlasti pri otrocih, in jih zamenjajte s svežo vodo. Da od sadja dobite njegove pozitivne učinke, pojejte cel sadež, saj tako dobite tudi vlaknine oz. balastne snovi, ki preprečujejo direktno absorbcijo fruktoze v jetra.

Če se torej želite izogniti cirozi jeter, bo poleg izogibanja pretiranemu uživanju alkohola treba popaziti tudi na uživanje sladkanih pijač. Zdrav način življenja, ki vključuje tudi sveže sadje in redno gibanje, bo močno zmanjšal možnost za nastanek omenjenih bolezni.

1

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Mariposa07

   • 14. avg 2009 21:12

    QL,js pijem večinoma samo vodo

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.