Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pazljivo pri agrumih - premazani so z rakotvorno snovjo!

20. nov 2019 8:08
0

Oglasno sporočilo

... obožujemo. Pomaranče, limone, mandarine, klementine ... vse vrste agrumov so izjemno zdrave, vendar le če so ekološke pridelave. Trgovinski agrumi so namreč polni pesticidov, za nameček pa so premazani z rakotvorno snovjo imazalil, da sadež na policah izgleda svež.

Imazalil je fungicid, s katerim trgovine premažejo agrume (največkrat mandarine), da upočasnijo proces propadanja sadeža in preprečijo pojav plesni. Zato se velikokrat mandarine, ki jih ne pojemo, le posušijo in ne segnijejo, kot bi  bilo za pričakovati. Znanstveniki svarijo, da Imazalil dokazano povzroča kancerogene spremembe v telesu podgan, na katerih so opravljali  teste, in hkrati spremembe na jetrih. Smrtonosna doza naj bi bila 227 mg/kg telesne teže, medtem ko svetovna zdravstvena organizacija dovoljuje 0,03 mg/kg telesne teže dnevno. EPA (Ameriška agencija za varstvo okolja) je imazalil že ocenila kot rakotvorno snov.

Če kupujete mandarine, pomaranče ... v trgovini, bodite pazljivi in si po lupljenju dobro operite roke, kasneje pa olupka ne prijemajte več, prav tako olupki niso primerni za uporabo v jedeh in pecivih.

PREBERITE TUDI: Test vsebnosti pesticidov v sadju

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Dolgodlaka zlato-rdečelaska je prava mačja zvezdnica in nadvse uspešna manekenka, ki zna pozirati pred kamero.