Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Otroci, vzgajani brez religije, so bolj prijazni in empatični

12. jul 2019 9:28
0

Oglasno sporočilo

Pa ne le to – bolj, kot so religiozni, manj so sočutni in prijazni, ugotavljajo raziskovalci v raziskavi, ki je rezultat sodelovanja več akademikov z različnih univerz po svetu.

Ekipa strokovnjakov je preučevala otroke različnih verskih ozadij, predvsem krščanskih in muslimanskih, ter otroke ateistov, torej nereligioznih. Ugotovili so, da otroci iz verskih okolij veliko bolj obsojajoči in manj empatični.

“Naše ugotovitve so ovrgle splošno prepričanje, da so verni otroci oz. otroci iz vernih družin bolj altruistični in prijazni do drugih. Te ugotovitve porajajo vprašanje, ali so religije res nujne za moralni razvoj ter podpirajo dejstvo, da sekularizacija moralnega diskurza ne bo zmanjšala človekove prijaznosti – pravzaprav se bo zgodilo ravno nasprotno,” so povedali raziskovalci.

Raziskava je bila res obširna, saj je vključevala kar 1200 otrok, starih 5 do 12 let, ki so prihajali iz najrazličnejših držav, med drugim iz ZDA, Kanade, Kitajske, Jordana, Turčije in južne Afrike. Med sodelujočimi je bilo skoraj 24 odstotkov kristijanov, 43 odstotkov muslimanov ter 27,6 odstotka nevernih. Bili pa so tudi judje, budisti, hindujci, agnostiki ter pripadniki ostalih, še redkejših religij.

V raziskavi so bili otroci postavljeni v situacijo, v kateri so imeli možnost deliti z drugimi. Hkrati so jim pokazali video, v katerem so se otroci tepli in porivali – raziskovalci pa so medtem opazovali njihove reakcije. Pokazalo se je, da so otroci iz krščanskih in muslimanskih družin precej manj altruistični kot otroci iz nevernih družin. Poleg tega so ugotovili, da starejši kot so bili otroci, bolj so bili indoktrinirani v določeno religijo in manj so bili pripravljeni na deljenje in sodelovanje in bili bolj sebični in brezčutni. Religiozni otroci oz. otroci iz religioznih družin so bili tudi precej bolj obsojajoči in željni kaznovanja drugih otrok. Raziskovalci so tako nedvoumno potrdili, da imajo religije negativen vpliv na altruizem, sočutje in splošno pozitivno vedenje otrok, kar postavlja pod resno vprašanje smiselnost religiozne vzgoje.

Raziskava je bila objavljena pod naslovom 'The Negative Association Between Religiousness and Children’s Altruism Across the World' v znanstveni publikaciji Current Biology in 2015.

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Dolgodlaka zlato-rdečelaska je prava mačja zvezdnica in nadvse uspešna manekenka, ki zna pozirati pred kamero.