Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Osamljenost uničuje zdravje in lahko vodi celo v smrt

12. jun 2018 10:10
0

Oglasno sporočilo

Osamljenost, ki je danes, v dobi družbenih medijev, večja ko kdajkoli poprej, je zelo slaba za zdravje srca in dober napovednik za prezgodnjo smrt. Občutek osamljenosti oz. samsko življenje je namreč močan pokazatelj slabih zdravstvenih izidov tako pri moških kot tudi ženskah.

"Osamljenost je danes pogosta bolj kot kdajkoli poprej in največ ljudi doslej živi samih," je povedala Anne Vinggaard Christensen, avtorica študije, opravljene na The Heart Centre, v Kopenhagnu na Danskem. "Pretekle raziskave so že pokazale, da sta osamljenost in družbena izolacija zelo povezani s koronarno srčno boleznijo infarktom in kapjo."

PREBERITE TUDI: Ni starost tista, v kateri smo najbolj osamljeni

V študiji so preučili slabe oz. pomanjkljive socialne stike s slabšimi izidi 13,463 bolnikov z različnimi boleznimi srca. Ti so morali izpolniti vprašalnik o svojem fizičnem in duševnem zdravju ter faktorjih kot so kajenje in to, ali živijo sami ter ali se počutijo osamljene.

Med drugim so odgovorili na vprašanja kot so "Se imate s kom za pogovoriti, ko potrebujete pogovor? Se počutite osamljene in si želite družbe?" In tisti, ki so se počutili osamljene, so imeli (naj)slabše izide kar se tiče zdravja, ne glede na starost, stopnjo izobrazbe, druge bolezni, debelost, kajenje in uživanje alkohola.

PREBERITE TUDI: Osamljenost oslabi imunski sistem tako kot kronični stres

Osamljenost je povezana s kar dvakrat višjo nevarnostjo za smrt pri ženskah in skoraj dvakratno pri moških. Oba spola, ki sta se počutila osamljeno, sta tudi trikrat pogosteje poročala tudi o anksioznosti in depresiji ter sta na sploh imela veliko slabšo kakovost življenja kot neosamljeni.

"Osamljenost je zelo dober napovedovalec prezgodnje smrti; slabšega duševnega zdravja in slabše kakovosti življenja pri obeh spolih," je povedala Vinggaard Christensen. Ti ljudje so bolj apatični, depresivni, imajo manj volje do življenja, zaradi česar se slabše prehranjujejo in stres jih bolj prizadene, saj nimajo nikakršne zunanje opore. Posledice so tako celo tako tragične kot je prezgodnja smrt.

PREBERITE TUDI: Osamljenost ubija

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 1 dnevom
   Všeč
  • CandyCane pred 5 dnevi
   Vau...res najboljši
  • CandyCane pred 5 dnevi
   Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
   Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ko že mislimo, da so si pa res izmislili že vse in izčrpali vse ideje, se spomnijo česa novega.