Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Osamljenost oslabi imunski sistem tako kot kronični stres

3. mar 2013 11:00
0

Oglasno sporočilo

... imunskimi reakcijami, kar kaže na to, da osamljenost škoduje našemu celotnemu zdravju. Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki so bili bolj osamljeni, kazali znake virusa herpesa in proizvajali več z vnetjem povezanih beljakovin, ki jih povezujemo z akutnim stresom kot tisti, ki so bili bolj socialno povezani. Stresni hormoni lahko stimulirajo proizvodnjo beljakovin v krvi, kar povzroči pojav alergijskih reakcij. Ti beljakovinski signali, ki so prisotni pri vnetjih in kroničnih vnetjih, so povezani s številnimi bolezenskimi stanji, vključno z boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2, artritisom in Alzheimerjevo boleznijo.


Foto: images.sciencedaily.com

Znano je, da je reaktivacija virusa herpesa povezana s stresom, kar kaže, da osamljenost deluje kot kronični stresor, ki sproži slabo nadzorovanje imunskega odziva. "Že iz prejšnjih raziskav je znano, da so slabi medsebojni odnosi povezani s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno s prezgodnjo umrljivostjo in z vsemi ostalimi zelo resnimi bolezenskimi stanji. In ljudje, ki so osamljeni, jasno čutijo, da imajo nekvalitetne odnose," je dejala Lisa Jaremka, podoktorska sodelavka na Inštitutu za raziskave vedenjske medicine na Ohio State University ter vodilna avtorica raziskave.

PREBERITE TUDI: Osamljenost ubija

Podajmo si roke ...

Kakovostni socialni stiki so namreč eden najpomembnejših dejavnikov, ki lahko pripore h kakovostnejšemu in tudi daljšemu življenju. Zato si je pomembno vzeti čas tudi za prosti čas in ga v življenju vrednotiti ter ga načrtovati ravno tako kot čas za službo. Naj vam današnji hiter tempo življenja ne vzame časa za kakovostnejše življenje! Prav tako pa se povezujte in družite z drugimi ljudmi.

Vir naslovne fotografije: llddr.files.wordpress.com

0

Galerija



  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Z Leo Pisani, strokovnjakinjo za kulturo oblačenja, smo se pogovarjali o celoviti podobi, ženstvenosti in kako pomembna je naša podoba.