Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nasveti, da bo vaša orhideja še lepša

22. avg 2017 11:00
1

Oglasno sporočilo
Orhidejo običajno dobimo v dar, vso cvetočo in lepo ter z celo z nekaj popki, ki se bodo kmalu odprli.
To lepotico postavimo na vidno mesto in jo zelo občudujemo. Vse dokler cvetovi ne popadajo in roža je le še skupek zelenih listov, sledu cvetov pa nikjer več. V čem je torej finta? Upoštevajmo spodnje nasvete, da bo naša lepotica vedno cvetela.
 
 

Najprej je potrebno povedati, da orhideje ne rastejo v zemlji, temveč v substratu, zato je nega nekoliko drugačna. Orhideje niti slučajno niso zahtevne rastline, če vemo, kako z njimi ravnati.

PREBERITE TUDI: Zato vaš dom ne izgleda kot iz kataloga
 

Postavitev orhideje

Orhidejo postavi na mesto, kjer zrak dobro kroži in kjer ni nihanja temperature. Ne marajo prepiha in pretoplega zraka, obožujejo pa vlažen zrak. Orhideje potrebujejo dovolj svetlobe, zato je okenska polica najprimernejša. Pazite samo, da nanjo ne sije direktno opoldansko sonce, da vam rastline ne ožge.

Zalivanje

Orhidej ne zalivamo s tekočim curkom vode, kot druge rastline. Najbolj jim paše, da jih skupaj s substratom za pol ure postavimo v vodo. Nato poskrbite, da se voda odteče in nato rožo postavite nazaj v lonček. Ne smemo jih zalivati preveč ali premalo. Dovolj bo enkrat na teden, je pa odvisno, tudi od tega, kako boste rastlino navadili. Tudi liste lahko popršite z vodo, saj jim vlažnost ugaja, s tem pa odstranite tudi nepotreben prah. Orhidej nikoli ne zalijte v sredino rastline, temveč le njihov substrat namočite v vodo za pol ure. Orhideji bo dobro dela (tako kot drugim rastlinam) postana voda sobne temperature.
 

Gnojenje

Obstajajo posebna gnojila za orhideje, sicer pa orhideje dobro poskrbijo same zase in posebnih dodatnih hranil niti ne potrebujejo. O tem, kdaj je gnojenje najbolj primerno, se porajajo različne informacije. Najprimernejši čas naj bi bil, ko rastlina raste in cveti, in potrebuje več hranil. Gnojimo samo zdrave rastline in nikoli sveže presajenih.
 

Korenine in listi

Korenine orhidej potrebujejo dober dostop do zraka, torej tudi zračnost lončka, v katerem je. Najbolje, da ima lonček dodatne luknje. Ta plastični lonček nato postavite v okrasni lonec, ki pa naj ima malo večji obseg, da zagotovite zračnost.
 

Presajanje

Orhideje presajamo na vsaki dve leti, ali če korenine prerasejo posodo. Presajajte takrat, ko rastlina miruje (ne cveti). Poskrbite torej za nov substrat in nov lonček, rastlina vam bo hvaležna.
 
Če ste rastlino dobili v dar, je običajno opremljena z listkom, kjer piše, točno katere vrste je. Na ta način lahko bolje izveste več informacij o sami sorti rastline in tako poskrbite za ustrezno nego. Če rastlino kupujete sami, pa se brez skrbi obrnite na svetovalca v trgovini, ki vam bo podal ustrezne informacije.
 

PREBERITE TUDI: Preprost način, kako očistiti zrak v svojem domu

 
1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • sasha988

   • 31. jan 2018 20:18

    Čudovite rastline. Jaz je pa ne bom dobila v dar, kar sama sem si jo kupila, in sicer tukaj: https://www.letakonosa.si/obi/katalog-velik-svet-orhidej-od-nedelje-01-01-2017/ (našla v Obijevem letaku Smile ) Če slučajno kdo išče ideje, upam, da sem vam malce pomagala Wink LP

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Le kaj je prijetnejšega in lažjega za nositi v poletni vročini kot lahke poletne obleke?