Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Optimizima se lahko naučimo za vedno

Kolumna: Lekcije za lepše življenje

23. jan 2014 9:15 Tina Bačić
0

Oglasno sporočilo

Iskanje svojega poslanstva me je pripeljalo do tega, da sem postala še bolj optimistična. Bila sem vztrajna za stvari, v katere sem verjela in čutila, da vsebujejo pravo esenco življenja. Ali ste vedeli, da je optimizem način življenja, ki osvobaja? Biti optimističen pomeni, da prevzamemo odgovornost za svoje življenje. Osvobodimo se zlate kletke. Kletke, ki je iz zlata, ampak je še vedno le kletka, ki omejujeje naše izražanje in delovanje.

Pri optimizmu je odločilno obdobje naše otroštvo. Kot že veste, to obdobje je veliko več kot le 'biti majhen'. V tem obdobju smo najbolj odprti za ustvarjanje strahov in ponotranjenje vrednot, katere morda niso naše. "Optimizem ali pesimizem, ki se razvije v otroštvu, je naš tempelj. Vse ovire in zmage so filtrirane skozenj. Postane naša ustaljena navada razmišljanja." (Seligman)

Opazujem svoje okolje in vidim, koliko ljudi vzgaja otroke tako, kot so bili sami vzgojeni. Pa čeprav jim to ni bilo najbolj všeč. Zakaj potem ponavljamo enake vzorce, če nam le-ti niso všeč? Zakaj si ne upamo narediti spremembe? Ali se zavedate, da samo ko bomo srečni sami s seboj, bomo lahko podarili svojim otrokom lepo, nežno, brezpogojno ljubezen? Zavedajte se, da so otroci naša prihodnost. Kar seješ, to žanješ. Ni več časa za prelaganje odgovornosti. Mi smo odgovorni za svoje početje, zato ne iščimo krivca, ampak rešitve.

Odločila sem se, da naredim nekaj sprememb. Da svoj optimizem, vztrajnost in željo po še lepšem življenju uporabim v svojem vsakdanjem življenju. Želim si biti zares svobodna, srečna in zadovoljna. Svoboda se začne s sprejemanjem odgovornosti. Odgovoren pomeni 'odgovoriti' življenju, ne samo sedeti in čakati. Biti aktiven, iskati, premikati se. Nasprotje depresiji je vitalnost. Če se ne bomo gibali, tako fizično kot umsko, bodo naši potenciali zamrznili. Naše srce bo ohromelo. Naše življenje bo izgubilo vse iskrice. A brez iskric se ogenj v nas ne more več prižgati.

Veliko ljudem se je zadnje čase zrušil svet, sistem nam propada pred očmi. Zato je sedaj zelo pomembno, da ponovno najdemo stik s seboj. Pa veste, zakaj? S pomočjo optimizma sem ugotovila, da nam življenje vedno da take naloge, kakršne smo sposobni rešiti ter nato preiti na višji nivo, stem pa uvideti višjo resnico in recept za srečo.

V življenju gremo vedno na boljše. Prej ali slej moramo spremeniti način življenja, ki smo ga živeli neskladno z našimi vrednotami. A sploh vemo, katere so te vrednote? Samo naše vrednote, in ne od staršev, prijateljev in družbe? Ali sploh veste, kaj si globoko v sebi želite?

Enkrat, ko to spoznaš, slediš svojim vodilom in tako sebi. Ko imaš sebe, pa imaš vse bogatstvo. Šele takrat lahko iskreno deliš ljubezen tudi med ostale. Med vse, ki ti največ pomenijo, ter tudi med učitelje, ki ti preko bolečih lekcij kažejo, kdo si. Saj si to verjetno že pozabila/a ...

 

"If you make friends with yourself you will never be alone." (Maxwell Maltz)

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Dejstvo je, da so super ravni in super sijoči lasje že nekaj let velik trend.