Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Okulist svari: ne prhajte se s kontaktnimi lečami

28. jul 2020 9:46
0

Oglasno sporočilo

Večina nosi kontaktne leče po več dni skupaj, saj se jim ne ljubi dvakrat na dan ukvarjati s proceduro vstavljanja in nato odstranjevanja. A nekateri strokovnjaki menijo, da je dobro vsak večer odstraniti leče, četudi morda nosite mehke. Sicer pa spanje ni edina stvar, pred katero bi morali odstraniti leče – to bi morali narediti tudi pred prhanjem.

Dr. Jonah Berman je razložil, zakaj je pred prhanjem nujno potrebno odstraniti kontaktne leče. “Prhanje s kontaktnimi lečami ni priporočljivo. Eden izmed razlogov je, da vedno v naše oči zaide malce vode, četudi še tako pazimo. Nefiltrirana voda pa lahko vsebuje razne bakterije in kemikalije in druge nečistoče. Vse to lahko leče absorbirajo in poslabša se kakovost leč, s tem pa vid in tudi trajanje leč. Skratka, prhanje z lečami leče izpostavi patogenom, ki so v vodi, kar lahko vodi tudi v infekcijo.”

“Poleg tega si ljudje stisnejo oči oz. veke, da bi odstranili vodo iz njih, kar odstrani kisik iz leč. To, kako močno in kako dolgo stiskamo oči vpliva na manj kisika v lečah in s tem očeh in posledično lahko postanejo zelo suhe.”

“Simptomi so sicer lahko minimalni in morda jih niti ne boste povezali s prhanjem, a bolje je, da se leče pred kontaktom z vodo odstrani. V nasprotnem primeru lahko pride tudi do dolgoročnih posledic kot so moten vid, suhe oči, občutek neugodja, pekočina, solzenje, rdeče oči in celo infekcija,” je razložil dr. Berman.

Torej se zjutraj najprej oprhajte in šele nato vstavite leče; zvečer pa najprej odstranite leče in šele nato oprhajte, svetuje dr. Berman.

PREBERITE TUDI: 5 navad, ki iz dneva v dan slabšajo vaš vid

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Po mnenju strokovnjakov je izjemno zdravilna, po navedbah pa naj bi celo zavirala staranje in tako vplivala na vitalnost.