Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Odkrijte bisere naravne in kulturne dediščine Notranjskega regijskega parka

17. jan 2024 12:12
0

V zadnjih devetih letih je Notranjski regijski park doživel izjemno rast, ki jo je omogočilo pridobivanje 12 milijonov evropskih sredstev. Na leto imajo več kot 100 tisoč obiskovalcev Notranjskega parka in med 30 tisoč in 35 tisoč obiskovalcev jezera.

»Še bolj navdušujoč pa je uspeh na področju nočitev, ki se je v letu 2023 kar podvojil, saj letno dosežemo kar 26 tisoč nočitev. Od leta 2009, ko smo imeli približno 12 tisoč nočitev, je Notranjski regijski park dosegel napredek, ki aktivno prispeva k razvoju lokalnega gospodarstva,« pojasnjuje direktor Notranjskega parka Matevž Podjed.

Podjed je na novinarski konferenci razkril podrobnosti o novem projektu LIFE TRŠCA, vrednem 6 milijonov, ki omogoča celostno obravnavo jezera kot ekosistema. Razkril je tudi vizijo in cilje trajnostnega razvoja te edinstvene destinacije, ki z visoko stopnjo ohranjenosti in pestrostjo živih bitij privablja tako domače kot mednarodne obiskovalce.

»Močvirja so eden od najpomembnejših ekosistemov na Zemlji, saj delujejo kot »ledvica pokrajin«, pri čemer ne le da uravnavajo pretok površinskih voda, ampak z zadrževanjem sedimentov in odstranjevanjem hranil izboljšujejo tudi njihove biološke in kemijske lastnosti, tako da lahko postanejo potencialni vir pitne vode.« Na dogodku sta govorila tudi vodja enote za turizem Urška Ogrinc in predstavnik agrarne vaške skupnosti Gorenje jezero Andrej Janežič.

V novem projektu bodo opredeljeni novi in prenovljeni kmetijsko-okoljski ukrepi, tesno pa bodo sodelovali z Zavodom RS za varstvo narave, Društvom za opazovanje in proučevanje ptic, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ljubljana. Cilj iniciative je, da lastniki zemljišč na Cerkniškem jezeru za spremenjene prakse košnje prejmejo vsaj toliko subvencij, kot so jih sedaj z ukrepom za varstvo kosca. »Projekt LIFE TRŠCA omogoča celostno obravnavo jezera kot ekosistema, vključno s prilagoditvijo praks košnje za ohranjanje naravnega stanja jezera.«

Projekt se osredotoča na integriran pristop k ohranjanju Cerkniškega jezera in poudarja predvsem nove ter prenovljene kmetijsko-okoljske ukrepe za subvencije z namenom izboljšanja naravovarstvenega stanja jezera in optimizacije košnje. Drugi poudarek vključuje infrastrukturne naložbe na Gorenjem Jezeru, kot so izgradnja parkirišča, fizična omejitev prometa ter nadgradnja Centra za obiskovalce.

Tretji poudarek je usmerjen v opolnomočenje lokalnih deležnikov in spodbujanje regionalnega gospodarstva s poudarkom na trajnostni rabi naravnih virov, spodbujanju lokalnih storitev ter podpori gospodarstvu. »Projekt vključuje tudi izvedbo strokovnih raziskav, organizacijo dogodkov, kot so naravoslovni tabori, ter mednarodno povezovanje s partnerji iz različnih evropskih držav. Skozi te aktivnosti LIFE TRŠCA cilja na celovit pristop k trajnostnemu ohranjanju jezera in spodbujanju lokalnega razvoja.«

Sicer pa je mlada ekipa je že uspešno izpeljala projekte, kot sta LIFE STRŽEN (4,5 milijonov evrov je bilo financiranih s programskega mehanizma iz Evropske komisije) in KRAS REVITA (5,8 milijonov evrov je bilo financiranih iz Sklada za regionalni razvoj). Projekta sta se osredotočala na varstvo narave, razvoj infrastrukture ter spodbujanje lokalnega gospodarstva. Celoten proces implementacije je Cerkniško jezero uveljavil kot destinacijo v primorsko-notranjski regiji. »Poleg tega se park aktivno vključuje v lokalno skupnost z infrastrukturnimi naložbami, kot so izgradnja parkirišča in fizične ovire za usmerjanje obiskovalcev ter nadgradnjo Centra za obiskovalce z virtualnimi vsebinami.«

Dogodki in prireditve, kot so brezplačni naravoslovni tabori, razstave fotografij, kino na prostem in lutkovna predstava, prispevajo k izobraževanju in promociji naravne dediščine parka. Strokovne raziskave in sodelovanje z mednarodnimi partnerji dodajajo znanstveno vrednost projektu, hkrati pa park gradi mostove z drugimi evropskimi institucijami za skupno varovanje narave.

Sodelovanje s fakulteto in inštituti za raziskovanje prispeva k celovitemu razumevanju ekosistema Cerkniškega jezera. »Raziščite neprecenljive naravne in kulturne dragulje Notranjskega regijskega parka, ki predstavljajo edinstveno doživetje v zelenem srcu Slovenije. Gre za prizorišče očarljivega srečanja narave in človeka, kjer se prepletata bogastvo naravnih življenjskih prostorov in razpoznavna kulturna krajina.«

Notranjski regijski park (NRP) v občini Cerknica, ustanovljen leta 2002, obsega 222 km². Njegov cilj je ohranjati naravne in kulturne vrednote ter spodbujati trajnostni turizem. Park se ponaša z visoko stopnjo ohranjenosti naravnih življenjskih prostorov ter predstavlja ekološko, biotsko in krajinsko bogastvo. Poslanstvo parka je varovanje narave in ozaveščanje prebivalcev, z jasno vizijo postati najuspešnejši slovenski naravni park. Cilji vključujejo varovanje habitatov, trajnostni razvoj, izobraževanje in tesno sodelovanje s ključnimi deležniki. V načrtu je tudi razširitev območja zavarovane narave ter vzpostavitev narodnega parka.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.