Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

TEST: nakupovanje živil preko spleta

1. jun 2021 13:34
0

Oglasno sporočilo

Prednosti spletnega nakupovanja "špecerije" odkriva vse več potrošnikov, mnogi so ga prvič preizkusili med epidemijo, ko je nakupovanje v klasičnih trgovinah postalo precej neprijetno, priročno pa je tudi, ko za obisk trgovine nimamo časa ali se mu želimo celo izogniti.

Glede na rezultate primerjanega ocenjevanja MIPORja prav vseh sedem ocenjevanih spletnih trgovin z živili omogoča dobro uporabniško izkušnjo, saj so pregledne, omogočajo preprosto naročanje, hitri pregled košarice ter hitro in napredno iskanje izdelkov. Pri vseh so v okviru ocenjevanja preverili pestrost ponudbe, postopek naročanja, dostopnost informacij na spletu in dostavo tako, da so pri vseh ponudnikih poskušali kupiti 11 živilskih izdelkov: kruh, mleko, kislo smetano, jajca, sveže piščančje prsi, hrenovke, banane, paradižnik, zamrznjen grah, kisle kumarice in gin.

Kljub dobri uporabniški izkušnji naročanja, pa se vse ocenjevane trgovine ne morejo pohvaliti s celovito ponudbo, veliko je omejitev tudi pri dostavi (časovno in lokacijsko). Pri vseh ponudnikih pa so odkrili tudi neskladja in pomanjkljivosti pri navajanju zakonodajno obveznih informacij o živilih.

Med izbrane izdelke so uvrstili tudi alkoholno pijačo, saj ji je zanimalo, ali obstajajo omejitve pri nakupu.. Z registracijo in naročilom v spletni trgovini običajno jamčimo starost nad 18 let. Prav tako je pri naročilu alkoholne pijače večinoma prisotno opozorilo o omejitvi uživanja alkohola za otroke. Dostavljavec oziroma ponudnik ima pravico zahtevati dokazovanje starosti z dokumentom, če sumi, da naročilo prevzema mladoletna oseba.

"Kako potekajo stvari v praksi, smo preizkusili tako, da smo v naročilo sicer običajnih živilskih izdelkov dodali steklenico žgane pijače in mladoletno osebo prosili, da prevzame izdelke. Niti eden od dostavljavcev ni preveril starosti osebe, ki je prevzela naročilo, kar je skrb vzbujajoče. Mladostniki imajo pri spletnem nakupu očitno precej prost dostop do alkohola," je opozorila Nika Kremić.

Več o rezultatih primerjalnega ocenjevanja najdete na www.potrosnikovZOOM.si.

 • Kakšna je izkušnja nakupa živil prek spleta v Sloveniji?
 • Informacije pred nakupom: označbe na spletu so pomanjkljive
 • Izbira živil ni vedno pestra
 • Dostava: ne povsod in ne vedno

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrosnikovZOOM.si. Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obraz je vsakodnevno izpostavljen vsemu onesnaženju iz zraka oz. okolja, zato je zelo pomembno, da ga zjutraj in zvečer temeljito očistimo.