Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Strokovnjaki za spolnost: obstajata dve vrsti poželenja

23. apr 2019 13:36
0

Oglasno sporočilo

... spolno disfunkcijo. Da je danes drugače, se lahko zahvalimo klinični spolni terapevtki dr. Rosemary Basson, ki je odkrila, da obstajata dve vrsti spolnega poželenja: spontano in odzivno – in oba sta normalna.

Spontano spolno poželenje

Spontano poželenje ali strast je natanko to, kot zveni: ko preprosto začutimo, da si želimo spolnosti in ta želja pride 'od nikjer', saj ni bilo nobenega vzburjanja ali dogodka ali prizora, ki bi nas vzburil. Tipičen primer je, ko sredi npr. pomivanja posode začutimo, da si želimo seksa. (Gre za primere, kakršne najpogosteje vidimo v filmih in ne odraža najbolje realnega stanja.)

PREBERITE TUDI: Seks za eno noč: kaj se dogaja v naših možganih?
 

Odzivno spolno poželenje

Po drugi strani pa je odzivno poželenje oz. strast posledica predhodnega vzburjanja. To je lahko božanje in crkljanje; seksi prizor ipd. Skratka, najprej se nekaj zgodi, kar vas spravi v razpoloženje za spolnost – pred tem nismo bili pri volji, potem pa se 'ogrejemo'.

'Moško' in 'žensko' poželenje?

V preteklosti so strokovnjaki za spolnost spontano poželenje kategorizirali kot 'moško' in odzivno kot 'žensko'. A danes vemo, da sta spolnost in poželenje precej bolj kompleksna in medtem, ko je praviloma res največkrat tako, to ni pravilo. Obe vrsti poželenja sta normalni za moške in za ženske in obe vodita v zadovoljujoče spolno poželenje. Ključe je v poznavanju partnerjevih preferenc, komunikacija in prilagajanje.

PREBERITE TUDI: Raziskava: ženske niso za priložnostni seks

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  • Katrin 8. jul 2019 19:46
   zelo nežen
  • Katrin 8. jul 2019 19:33
   neodločena
  • Katrin 7. jul 2019 23:20
   Lahka
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Danes, 16. julija, bo polna luna, ki se ji bo pridružil tudi mrk. Bo to prineslo kaj dobrega?