Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

O čem sanjajo dojenčki?

26. okt 2020 8:02
0

Oglasno sporočilo

... o eni izmed najbolj prijetnih skrivnosti starševstva. Psihologi in strokovnjaki za človeški razvoj že desetletja hodijo naprej in nazaj in se prepirajo o tem, ali dojenčki res sanjajo.

Vemo, da je otrokov um čudežni stroj. Večino zgodnjega življenja preživijo v spanju (za novorojenčke je to v povprečju 16 ur na dan). In ne gre le za spanje. Od trenutka, ko se rodijo, dojenčki preživijo polovico časa spanja v REM fazi (hitro gibanje oči) - tisti, v kateri ljudje sanjajo. REM spanec je tudi takrat, ko dojenčkovi možgani obdelujejo informacije, pretvorijo opažanja in izkušnje v spretnosti, ohranijo spomine in razvijejo jezik.

Nekateri strokovnjaki trdijo, da vsa ta dejavnost ne pušča prostora sanjam, kakršne poznamo. Priznan znanstvenik Foulkes je ugotovil, da otroci ne začnejo imeti živih, s pripovedjo bogatih sanj, dokler ne dosežejo približno šolske starosti. Takrat začnejo spoznavati lastne identitete in njihove vizualne in prostorske domišljije zaživijo. Foulkes je napredoval v teorijo, da moraš imeti določen občutek zase, da boš lahko živel v svojih sanjah, ki jih vodijo zgodbe. 

Vendar kako v resnici zagotovo vemo, kaj se dogaja v mislih otroka, ki še ne govori? V zadnjem času so ugledni znanstveniki prepričljivo dokazali, da dojenčki resnično sanjajo. Leta 2005 je nevrolog Charles P. Pollak, tedanji direktor Centra za medicino spanja pri New York-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center, za New York Times odgovoril na vprašanje, ali dojenčki sanjajo: "Da, kolikor lahko povem. Predvidevamo," in dodal, "dojenčki sanjajo o dojenčkih."

PREBERITE TUDI: Kako v trenutku pomiriti jokajočega dojenčka

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Narava pomaga blažiti nekatere negativne vplive drakonskih ukrepov.