Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Novorojenčki in otroci, izpostavljeni umazaniji, imajo manj alergij in astme

9. jun 2014 10:15
0

Oglasno sporočilo

... bakterijam v prvem letu življenja, imajo kasneje redkeje težave z astmo, kihanjem, nahodi in alergijami, je pokazala še ena raziskava, ki so jo opravili znanstveniki centra za otroke Johns Hopkins Children's Center v sodelovanju z drugimi inštitucijami.

Že pretekle raziskave so pokazale, da so otroci, ki so zrasli na kmetijah, bolj odporni in imajo redkeje astmo in alergije, kar je posledica njihovi izpostavljenosti mikroorganizmom, ki se nahajajo v zemlji – hkrati pa so druge raziskave pokazale večjo pojavnost astme med mestnimi otroci, izpostavljenimi sodobni onesnaženosti. Izpostavljenost alergenom in bakterijam pa se mora zgoditi že pred prvim letom starosti, saj pri otrocih, ki so jim bili prvič izpostavljeni šele kasneje, niso opazili zaščitnega učinka.
 

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni


Zgodnja izpostavljenost bakterijam in alergenom otroke ščiti zato, ker oblikuje odzivanje otrokovega imunskega sistema. Raziskava je bila opravljena med 467 otroci, ki so jih spremljali 3 leta, raziskovalci pa so obiskovali domove teh otrok, da so preverjali stanje umazanosti oz. čistoče in vrsto bakterij in alergenov, nato so otroke testirali z rednimi testi (krvnimi, vbodi v kožo, fizičnimi in s pomočjo spraševanja staršev).

Otroci, ki so prvo leto življenja odraščali v domovih, kjer so se nahajale odpadla koža miši, mačk in iztrebki ščurkov, so imeli nižjo stopnjo težav z dihanjem in 'piskanja' v pljučih v primerjavi z otroci iz čistih domov, poleg tega je bila njihova odpornost še višja, če so bili izpostavljeni vsem trem alergenom hkrati. Še zlasti 'piskanje' v pljučih je bilo kar trikrat pogostejše pri otrocih iz čistih domov, ki tem alergenom niso bili izpostavljeni. Otroci, ki pa so bili izpostavljeni več vrstam bakterij, so redkeje dobili alergije.
 

PREBERITE TUDI: Takole antibiotiki trajno uničijo zdravje vaših otrok


Raziskovalci so ugotovili tudi prednost kumulativne izpostavljenosti bakterijam in alergenom; otroci, najbolj izpostavljeni različnim bakterijam in različnim živalskim alergenom, so imeli pri dopolnjenem 3. letu starosti brez težav z dihanjem in alergij in najboljši imunski sistem.

Kakšen pa je vaš dom – je pretirano čist ali so otroci izpostavljeni tudi umazaniji?

Foto: fotolia

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.