Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

66 odstotkov ljudi ima nomofobijo – ste med njimi?

29. jul 2019 19:20
0

Oglasno sporočilo

Hm, ni ga. preverite v torbico – nič. V žepe jakne – tudi ne. Preverite še v avtu, če ste ga pustili na sedežu – na-a. postanete resno zaskrbljeni. Končno se spomnite – ob nakupovanju ste ga na hitro odvrgli v nakupovalno vrečko, ki je še niste izpraznili. Vaše telo preplavi olajšanje. Če zgodba opisuje vas, potem trpite za nomofobijo.

Kaj je nomofobija?

Nomofobija je strah, ki nas preplavi, ko nimamo ob sebi mobilnega telefona. Kot da smo odrezani od sveta. To ne zajema le neprijetnih občutkov, ki nas preplavijo, ko smo telefon kje pozabili, ampak tudi ko imamo baterijo že skoraj prazno in je nimamo možnosti napolniti; ali pa ko ni omrežja. Skratka, ko telefona nimamo pri sebi ali ga iz kateregakoli razloga ne moremo uporabiti (oz. ga kmalu ne bomo mogli).

Od kje prihaja ime?

Beseda je sestavljena iz besed “no mobile phone phobia” (slov. »fobija ko nimamo mobilnega telefona«) in so jo prvič uporabili na britanski pošti UK Post Office leta 2008, da bi opisali rezultate študije o anksioznosti, ki jih prinaša odsotnost ali neuporabnost mobilnega telefona.

Kdo najpogosteje trpi za nomofobijo?

66 odstotkov odraslih v ZDA ima nomofobijo, pravijo na Psychology Today, še slabše pa je stanje pri mlajših odraslih in najstnikih, ki rastejo z mobilnimi telefoni. Njim nedostopnost predstavlja še večji stres.

PREBERITE TUDI: Odvisnost od mobilnih telefonov
 

Ali je to uradna diagnoza, ki jo postavi psihiater?

Ne, saj se (zaenkrat?) ne nahaja na seznamu duševnih motenj 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition', so pa raziskovalci z univerze Iowa sestavili vprašalnik 20 vprašanj, na podlagi katerega se lahko ugotovi, ali ima nekdo nomofobijo in kako huda je. Na vprašalnik lahko odgovorite tukaj.

Kako lahko zmanjšam ta strah oz. vsaj preprečim poslabšanje?

Če vam je zgolj neprijetno, ko ob sebi nimate svojega mobilnega telefona, potem vaša nomofobija ni zelo huda. V tem primeru si lahko pomagate tako, da se zavestno in namenoma odpravite od doma brez telefona. Vsaj na sprehod, na izlet v naravo ipd. Ali ga, ko npr. gledate film, pustite v drugi sobi in se uprite želji, da bi ga šli med odmorom preverjati.

Če je vaš strah velik, se kaže v obliki anksioznosti, panike in groze, se pogovorite s strokovnjakom, še zlasti, če opažate, da vam odvisnost od mobilnega telefona povzroča težave v vsakodnevnem življenju.

PREBERITE TUDI: Ali iPhone mobilni telefoni povzročajo odvisnost?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Po mnenju strokovnjakov je izjemno zdravilna, po navedbah pa naj bi celo zavirala staranje in tako vplivala na vitalnost.