Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Naravna sredstva za redčenje krvi

8. feb 2021 17:38
0

Oglasno sporočilo

Nekateri, sploh starejši, imajo težave s pregosto krvjo in z nevarnostjo za nastanek krvnih strdkov. V ta namen pogosto priporočajo sintetične kemikalije (zdravila) in Aspirin, ki pa imajo vsa resne stranske učinke.

A obstajajo tudi povsem naravne snovi, ki ne le, da redčijo kri, temveč imajo pozitivne stranske učinke, kot so antioksidativno in protivnetno delovanje.

Naravna sredstva za redčenje krvi zmanjšajo zgoščevanje krvi in s tem nevarnosti, da nastanejo strdki. Strjevanje krvi je seveda nujni proces, sicer bi ob vsaki ranici izkrvaveli; a če je prekomerno, pa lahko vodi v nastajanje strdkov, kar lahko povzroči možgansko kap ali srčni infarkt, pa tudi druge zdravstvene težave.

Kaj poveča nevarnost za nastajanje krvnih strdkov?

 • Pomanjkanje gibanja.
 • Premalo tekočine (vode in nesladkanih čajev).
 • Kajenje, saj poslabšuje cirkulacijo krvi.
 • Prekomerna telesna teža, saj ustvarja pritisk na ožilje.
 • Kontracepcijske tablete – izogibajte se jih, saj so njihovi vplivi na zdravje lahko zelo hudi in posledice daljnosežne.

9 naravnih snovi, ki redčijo kri

Omega-3 maščobe

Omega-3 maščobe imajo neštete in naravnost neverjetne pozitivne vplive na naše zdravje in eden izmed najpomembnejših je prav zagotovo ohranjanje zdravega srca in ožilja – med drugim tudi tako, da preprečujejo, da bi kri postala pregosta. Ali ste vedeli, da Eskimi ne poznajo bolezni srca in ožilja? Njihova kri je zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščob v njihovi prehrani preredka, da i lahko imeli težave.

Poleg tega omega-3 tudi znižujejo slab holesterol, preprečujejo nastanek anksioznosti in depresije (oz. oboje odpravljajo); imajo močno protivnetno delovanje, izboljšujejo kognitivne sposobnosti in še marsikaj, zato bi se morale nahajati v omarici s prehranskimi dopolnili vsakogar.

Vitamin C

Študije so pokazale, da so ljudje, ki imajo prenizko količino vitamina C v telesu oz. ne uživajo vitamina C v obliki prehranskih dopolnil, več nevarnosti za težave s srcem in ožiljem, med drugim za povišan krvni tlak, ateroskleroza in pregosta kri ter povišan slab holesterol. Idealno je, da se ga uživa skupaj z vitaminom E, saj delujeta sinergistično in se medsebojno obnavljata.

Vitamin E

Več raziskav je že pokazalo, da uživanje vitamina E izboljša kakovost krvi in preprečuje bolezni srca in ožilja. Uživanje vitamina E v obliki prehranskih dopolnil preprečuje nastanek venske tromboze, je pokazala raziskava; prav tako pa pomaga pri preprečevanju nastajanja krvnih strdkov, ki lahko vodijo v srčni infarkt in možgansko kap.

Česen

Česen je na sploh eno najbolj zdravih živil in poleg vseh pozitivnih vplivov na zdravje tudi preprečuje prekomerno strjevanje krvi; pozitiven vpliv pa ima tudi na zdravje žil. Raziskava je tako pokazala, da ima antitrombotični učinek in na sploh izboljša kri. Tak učinek ima svež česen in česen v obliki prehranskih dopolnil. Raziskave so pokazale, tudi, da česen preprečuje nastanek kardiovaskularnih bolezni, znižuje previsok krvni tlak in uravnava razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

Ingver

Ingver pri redčenju krvi pomaga tako, da preprečuje, da bi se trombociti zlepili skupaj in ustvarili strdke. Že 5 gramov ingverja dvakrat dnevno preprečuje zlepljanje trombicitov. Poleg tega ima ingver močno protivnetno in antioksidativno delovanje; preprečuje prebavne težave, slabost in pomaga pri hujšanju.

Ginko

Tudi ginko je eno izmed živil z neverjetnimi ugodnimi vplivi na zdravje. Med drugim izboljšuje spomin in delovanje možganov; izboljšuje prekrvavitev v telesu; ima protivnetno in antioksidativno delovanje in preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Kurkuma

Podobno kot česen je tudi kurkuma eno najbolj zdravih žvali. Med drugim ima izjemno močno antioksidativno, protivnetno in protirakavo delovanje; deluje pa tudi proti krvnim strdkom. Tako deluje sestavin kurkumin, ki jo vsebuje. Kurkuma deluje antitrombotično in redno uživanje preprečuje pregosto kri in nastajanje krvnih strdkov ter tudi na splošno izboljšuje kri in splošno zdravje.

Kajenski poper

Tudi kajenski poper je naravni antikoagulant (poleg tega, da ima močno antioksidativno in protivnetno delovanje in pomaga pri hujšanju). Preprečuje prekomerno zlepljanje trombocitov in s tem nastajanje krvnih strdkov, za kar se lahko zahvalimo učinkovinama kapsaicin in salicilatom (salicilati so tudi v aspirinu, zato ta preprečuje strjevanje krvi).

Cimet

Tudi cimet deluje podobno kot česen, kurkuma in kajenski poper, vključno s protivnetnim, antioksidativnim in shujševalnim delovanjem. Pri tem je pomembno, da uživate cejlonski cimet, saj ima najugodnejše vplive na zdravje.

Zeleni čaj

Redno uživanje zelenega čaja preprečuje prekomerno strjevanje krvi. Poleg tega ima močno antioskidativno, protivnetno, protirakavo in shujševalno delovanje. Vsebuje sestavino epigallocatechin (EGC), ki učinkuje proti zlepljanju trombocitov in nastajanju krvnih strdkov. Zeleni čaj je – tako kot kurkuma, česen, kajenski poper in ingver – eno najbolj zdravih živil, ki ga je priporočljivo uvesti na svoj vsakodnevni jedilnik.

Ostale snovi, ki redčijo kri

Seveda pa obstaja še mnogo zdravih živil in sestavin, ki imajo večji ali manjši učinek proti prekomernemu strjevanju krvi in nastajanju krvnih strdkov. To so ekstrakt grozdnih pečk, kitajska angelika, beli vratič, bromelain, jagodičevje, rdeča pesa, čebula, ginseng.

PREBERITE TUDI: Hrana, ki zmanjšuje vnetne procese v telesu

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 20. sep 2021 20:00
   dobra
  • Dow* 20. sep 2021 17:09
   super
  • Dow* 20. sep 2021 17:04
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če vam je všeč klasičen, minimalističen slog, potem bo trend hlač za letošnjo jesen in zimo kot nalašč za vas.