Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Najnovejši lepotni filter Tiktoka, Teenage Look, uporabnike vrača v mladost

27. maj 2023 20:26
0

Uporabniki Tiktoka, stari okoli 40 let ali več, so z novim filtrom, ki jih vizualno vrne nazaj v najstniška leta, deležni velikega odmerka nostalgije.

Filter Teenage Look, ki deluje predvsem tako, da v celoti zgladi gube, je do zdaj hitro zbral več milijonov ogledov, pogosto v kobinaciji s pesmijo "The Freshmen" skupine The Verve Pipe iz leta 1996.

A medtem, ko so filtri za otroški obraz in staranje že prej zaokrožili po platformah družbenih medijev, so številne najbolj všečkane objave najstniških filtrov objavljene v mračnem tonu, saj uporabniki pravijo, da se vračajo v svoja leta, ki so jih najbolj izoblikovala.

"Če ste mladi in se sprašujete, zakaj se mi, starejši, bojimo tega filtra, je to zato, ker boste čez 20, 30 let tudi vi mislili, da ste še vedno videti tako," pravi uporabnik TikToka mandertok v enem od videoposnetkov, ki ima filter vklopljen tako, da je videti mlajši. "Potem pa se bo pojavil nek filter, zaradi katerega boš ugotovil, da si zdaj videti tako," nadaljuje in pokaže razdeljeni zaslon s svojim aktualnim, vidno starejšim jazom.

Medtem ko nekateri uporabniki TikToka prikazujejo resnične slike svojih najstniških jazov, drugi uporabljajo filter, da govorijo o pomanjkanju samozavesti v srednji šoli ali težkih izkušnjah, s katerimi so se soočili, in uporabljajo razdeljene zaslone pred in po, da svojim "mlajšim" jazom posredujejo življenjske nasvete.

Čeprav je veliko objav opremljenih s solzami in pretresenimi obrazi predvsem zaradi viralnosti (navsezadnje gre za TikTok) videti performativno, je nekaj pretresljivega v tem, da lahko vidiš obraz, ki te že nekaj časa ni pogledal v ogledalo. Nekateri uporabniki so govorili o tem, da je filter obudil stara čustva, povezana s travmami, ki so jih doživeli v teh letih.

Vendar pa so filtri redno deležni tudi kritik, da poslabšujejo težave s samopodobo, in vse kaže, da bo filter proti staranju v družbi, ki ne more sprejeti staranja kot del normalnega življenja, zlasti pri ženskah to težavo le še povečal. Neka manjša študija iz leta 2019 je povezala uporabo filtrov v družbenih medijih z večjo sprejemljivostjo lepotnih operacij, medtem ko so raziskovalci iz Harvard Business Review leta 2021 ugotovili, da lahko ljudi z visokim zaupanjem v svoj videz dejansko bolj zmoti videnje "izboljšav" na svojem obrazu kot tiste, ki so že sicer imeli negotovost.

Čeprav filter "Teenage Look" morda ni vedno natančen pri prikazovanju vašega mladega videza, je, kot so opazili številni uporabniki, videti bolj naravno kot številni lepotni filtri "uncanny valley" ali "soft-focus", ki so tudi precej priljubljeni.

Po uporabi filtra so nekateri uporabniki tudi pripomnili, da so znaki starosti na nefiltrirani sliki bolj izraziti.

PREBERITE TUDI: Zoper TikTok vložena prijava zaradi več kršitev pravic potrošnikov

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.