Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Naj vam ne bo nerodno prositi za priporočilo

Kje so priložnosti za zbiranje priporočil?

24. maj 2017 10:58 Moje Delo
0

Skrbno pripravljena in pozitivna priporočila s strani vaših profesorjev, vodij študentskih združenj ali začasnih delodajalcev (pri delih prek študentskega servisa) lahko veliko prispevajo k povečanju vaših možnosti za boljšo bodočo službo.

priporocilo

Če velja pregovor "Lastna hvala, cena mala", pa lahko vaše bodoče delodajalce o tem, ali ste ustrezni za delo pri njih, prepričajo pisna mnenja verodostojnih ljudi, s katerimi delate ali ste delali. Pisna priporočila so vedno bolj popularno orodje številnih iskalcev zaposlitve, da na tak način povečajo svojo kandidaturo na trgu dela in zakaj  tega ne bi uporabljali tudi vi, sedaj ko ste študent.


Kje so priložnosti za zbiranje priporočil?

Priložnosti za zbiranje priporočil si predvsem ustvarjate sami s svojim kakovostnim delom. Različni dosežki so lahko odlična podlaga, da zaprosite za priporočila za želeno zaposlitev.

Delo prek študentskega servisa
Uspešno realizirana zahtevnejša dela (na primer vodenje zahtevnega projekta) prek študentskega servisa ali dela, kjer ste nabirali izkušnje v smeri vašega področja študija ali izbrane poklicne usmeritve.

Strokovne in poletne prakse
Uspešno realizirane (brezplačne) strokovne prakse, kjer ste podjetju, ki vam je omogočilo prakso, dokazali vaš potencial, nabirali potrebne delovne izkušnje in so bili z vašim delom zadovoljni.

Študij ali posamezni študijski predmeti
Pomembnejši akademski dosežki, uspešno izvedeni šolski projekti, seminarske naloge, ki so bile narejene z odliko in podobno.

Delo v študentskih, mladinskih in drugih prostovoljnih organizacijah
Uspešno (so)upravljanje ali sodelovanje v raznih mladinskih ali lokalnih društvih, organiziranje ali pomoč pri izvedbi raznih akcij, kulturnih ali izobraževalnih prireditev, srečanj, zabav, okroglih miz, ustanovitev solidarnostnih skladov in podobno.

Obštudijske dejavnosti
Vrhunski dosežki v športu, glasbi in drugi kulturi, v humanitarnih in drugih dejavnostih.


Kako zbrati priporočila

 • Vedno, ko zaključite z delom, prosite osebo – vašega referenta (na primer delodajalca, profesorja, vodjo mladinskega kluba ali strokovnega združenja) za verodostojno referenco.
 • Za priporočilo prosite referenta osebno. Razložite mu, zakaj je referenca za vas pomembna.
 • Večina ljudi ne ve, kako napisati dobro priporočilo. Osebi, ki vam daje referenco, pomagajte tako, da ji ponudite primer priporočila, ki ga bo samo ustrezno dopolnila.
 • Zahvalite se za vsako prejeto priporočilo.

Pazite, priporočila se preverjajo! Vaši potencialni delodajalci lahko priporočila preverijo pri referentu in drugih osebah, ki vas poznajo. Uporabljajte le priporočila, za katera ste prepričani, da so resnična in vam ne morejo škoditi.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Načeloma velja prepričanje, da se modrost s staranjem povečuje, vendar empirične raziskave kažejo, da ni čisto tako.