Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

V 2021 smo v Sloveniji zavrgli kar 143.254 ton hrane

28. sep 2022 12:18
0

Oglasno sporočilo

Na svetu se letno zavrže kar tretjina vse pridelane hrane. Konkretno smo , po  podatki statističnega urada Republike Slovenije,  zgolj v Sloveniji v lanskem letu v povprečju zavrgli 68 kg hrane na prebivalca. Od tega je 38 odstotkov predstavljalo užitni del. Največ odpadkov še vedno nastane v domačem gospodinjstvu.

Če kdaj, je zdaj čas, da spremenimo svoj odnos do hrane. Zavedati se moramo, da je kvalitetna hrana dobrina, zato moramo pri njeni izbiri in pripravi ravnati preudarno. Namreč, ko hrano zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri za njeno proizvodnjo: voda, zemljišča, energija, delovna sila in kapital. Zato  kupujmo toliko kot potrebujemo, vzemimo si čas  za pripravo obrokov doma, izbirajmo, ko je to le mogoče sezonsko in lokalno pridelano hrano. Predvsem pa to, kar kupimo, tudi porabimo.

Odpadna hrana torej ni le okoljski problem. Poleg tega, da vpliva na povečevanje emisij toplogrednih plinov in prispeva k podnebnim spremembam, izgube hrane ogrožajo tudi prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter pomembno doprinesejo na zviševanje cen. V luči draginje je zato še toliko bolj pomembno, da si prizadevamo k uvajanju ukrepov na nivoju celotne prehranske verige, s katerimi bomo vplivali na zmanjšanje deleža izgub hrane.

Bodite odgovorni in informirani kupci:

 • Nakupujte preudarno. Pred odhodom v trgovino preglejte kaj imate doma že na zalogi, pripravite si načrt obrokov vnaprej in pri tem upoštevajte tudi prehranjevanje izven doma. Na podlagi tega sestavite nakupovalni seznam. Več na povezavi.
 • Živila kupujte le v količinah, ki jih boste porabili.
 • Enako velja pri kuhanju. Skuhajte le toliko, kolikor boste pojedli. V primeru, da kupite ali skuhate preveč hrane, pa presežke ustrezno shranite oziroma predelajte in porabite kasneje. Ideje za zdrave zajtrke, malice in kosila najdete na veskajjes.si.
 • Spremljajte rok uporabnosti živil in upoštevajte razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'. Predvsem pa se zanesite na svoja čutila (vid, voh in okus), ki nam najbolje povedo, ali je izdelek še uporaben - večina je uporabna še dolgo po preteku uradnega roka.
 • Višanje cen je lahko priložnost, da preverite, ali obstajajo kakovostne, a cenejše alternative izdelkom, po katerih radi posegate. Primerjalni testi pogosto razkrijejo, da ne cena ne znamka nista vedno merilo kakovosti. Preverite rezultate testov, ki so jih pri ZPS odklenili za potrošnike in se informirajte o tem kateri izdelki imajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Tako boste kupovali cenovno dostopne in kakovostne izdelke, ki jih boste ob ustreznem načrtovanju in shranjevanju zagotovo porabili.

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Večina nas pozna koga, ki je prepričan, da je strokovnjak za vse, ne glede na svoje dejansko znanje.