Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mediteranska dieta, olivno olje in oreščki so naravno zdravilo!

15. maj 2015 11:59
0

Oglasno sporočilo

...  so ugotovili še, da je celo tako zdrava, da lahko odpravi oz. pozdravi določene bolezni. Ena izmed njih je metabolni sindrom, izboljša pa tudi kognitivno funkcijo. Za to se lahko zahvalimo antioksidativnemu delovanju olivnega olja in zelenjave, pa tudi (nepraženim) oreščkom. Čedalje več raziskav potrjuje, da ima hrana izjemen vpliv na nas – dejansko smo natanko to, kar jemo. Tako kar se tiče fizičnega kot tudi duševnega zdravja. Oksidativni stres, ki pomeni nekakšno obliko zastrupljanja telesa, nas spremlja na vsakem koraku. Dobra novica je, da ga lahko v veliki meri izničimo z uživanjem antioksidantov, s tem pa ohranimo in celo povrnemo zdravje.

Randomizirana klinična raziskava je bila opravljena med 447 kognitivno zdravimi prostovoljci v povprečni starosti 67 let, ki pa so bili v veliki nevarnosti za bolezni srca in ožilja. 155 jih je začelo z mediteransko prehrano in kar litrom olivnega olja na teden; 147 z mediteransko dieto in 30 grami nepraženih oreščkov na dan in 145 jih je začelo z dieto z nizko vsebnostjo maščob. Po 4 letih so jim raziskovalci opravili nevrofiziološke teste in preverili stanje njihovih kognitivnih sposobnosti.

Ugotovili so, da je imela skupina na nizko-maščobni dieti velik upad kognitivnih sposobnosti, medtem ko so se slednje skupini na mediteranski dieti z oreščki močno izboljšale, še bolj pa skupini na mediteranski dieti z litrom olivnega olja na teden. "Rezultati naše raziskave kažejo, da mediteranska dieta z olivnim oljem ali oreščki močno zavira upad kognitivnih sposobnosti oz. jih celo izboljša. Zdrava prehrana se ej tako ponovno izkazala kot idealen način preventive na vseh področjih zdravja," so zaključili raziskovalci.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sedaj ko je minilo že kar nekaj časa od začetka epidemije, lahko bolj v miru, trezno in odgovorno in bolj od daleč pogledamo na vso situacijo. Izkazalo se je, da so bili epidemiološki modeli za covid-19 napačni.