Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mediteranska dieta, olivno olje in oreščki so naravno zdravilo!

15. maj 2015 11:59
0

Oglasno sporočilo

...  so ugotovili še, da je celo tako zdrava, da lahko odpravi oz. pozdravi določene bolezni. Ena izmed njih je metabolni sindrom, izboljša pa tudi kognitivno funkcijo. Za to se lahko zahvalimo antioksidativnemu delovanju olivnega olja in zelenjave, pa tudi (nepraženim) oreščkom. Čedalje več raziskav potrjuje, da ima hrana izjemen vpliv na nas – dejansko smo natanko to, kar jemo. Tako kar se tiče fizičnega kot tudi duševnega zdravja. Oksidativni stres, ki pomeni nekakšno obliko zastrupljanja telesa, nas spremlja na vsakem koraku. Dobra novica je, da ga lahko v veliki meri izničimo z uživanjem antioksidantov, s tem pa ohranimo in celo povrnemo zdravje.

Randomizirana klinična raziskava je bila opravljena med 447 kognitivno zdravimi prostovoljci v povprečni starosti 67 let, ki pa so bili v veliki nevarnosti za bolezni srca in ožilja. 155 jih je začelo z mediteransko prehrano in kar litrom olivnega olja na teden; 147 z mediteransko dieto in 30 grami nepraženih oreščkov na dan in 145 jih je začelo z dieto z nizko vsebnostjo maščob. Po 4 letih so jim raziskovalci opravili nevrofiziološke teste in preverili stanje njihovih kognitivnih sposobnosti.

Ugotovili so, da je imela skupina na nizko-maščobni dieti velik upad kognitivnih sposobnosti, medtem ko so se slednje skupini na mediteranski dieti z oreščki močno izboljšale, še bolj pa skupini na mediteranski dieti z litrom olivnega olja na teden. "Rezultati naše raziskave kažejo, da mediteranska dieta z olivnim oljem ali oreščki močno zavira upad kognitivnih sposobnosti oz. jih celo izboljša. Zdrava prehrana se ej tako ponovno izkazala kot idealen način preventive na vseh področjih zdravja," so zaključili raziskovalci.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* pred 5 dnevi
   dobra
  • Dow* pred 5 dnevi
   super
  • Dow* pred 5 dnevi
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Najpogostejši stranski učinki so krvni strdki, ki vodijo v možgansko kap in smrt, ter miokarditis.