Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ljudje, ki so kot otroci doživeli travmo, so bolj empatični

22. nov 2018 13:05
0

Oglasno sporočilo

... kot otroci doživeli travmatične dogodke, so kot odrasli bolj sočutni, torej imajo višjo čustveno inteligenco. “Moje izkušnje tekom kliničnega dela kot psihoterapevt za otroke in odrasle so bile povod, da se je opravila ta raziskava,” je povedal avtor študije David M. Greenberg z univerz Cambridge in mestne univerze New York.

Raziskovalci so temeljito izprašali 387 udeležencev glede njihove zgodovine travmatičnih dogodkov v otroštvu in stopnje empatije. Nato so anketirali še 442 odraslih, pri čemer so uporabili drugačno merjenje empatije. V obeh raziskavah so imeli odrasli, ki so v otroštvu doživeli travmatične dogodke, višjo stopnjo empatije. Travmatični dogodki so bili različni: od smrti ožjega družinskega člana in ločitve staršev do spolnih zlorab, nadlegovanja in nasilja (psihičnega in fizičnega).

“Bralci te študije naj od tega odnesejo ugotovitev, da so travmatične izkušnje pot v osebnostno rast in večjo odpornost,” je povedal Greenberg. Ugotovili so še, da je travma v otroštvu pa povezana le z višjo stopnjo afektivne empatije, ne pa tudi kognitivne. “Kognitivna empatija je sposobnost razumeti misli in čustva drugega, medtem ko afektivna empatija pomeni začutiti psihično stanje druge osebe in se odzvati z ustreznimi občutki,” so še razložili v študiji.

Raziskava z naslovom “Elevated empathy in adults following childhood trauma“ avtorjev David M. Greenberg, Simon Baron-Cohen, Nora Rosenberg, Peter Fonagy in Peter J. Rentfro, je bila objavljena v PLOS One.
 

PREBERITE TUDI: Nezvestoba: največje izdajstvo s strani partnerja

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  • Katrin 8. jul 2019 19:46
   zelo nežen
  • Katrin 8. jul 2019 19:33
   neodločena
  • Katrin 7. jul 2019 23:20
   Lahka
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Preživeti prvi dan vrtca je lahko težko tako za otroke kot tudi mame! Prvi dan vrtca je eden najtežjih čustvenih dni za starše. V resnici ne gre toliko za to, da gre otrok prvič v šolo, ampak da se začne postopek spuščanja.