Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ledeni možje in "poscana" Zofka – kdo so, kdaj in kaj pomenijo?

11. mar 2022 10:32
0

Oglasno sporočilo

Časi so se zelo spremenili in dandanes z izjemno starejših generacij le redkokdo še ve, kaj pomeni ljudski vremenski koledar in "ledeni možje in 'poscana' Zofka". Pa si poglejmo, da bomo vedeli, kakšno vreme pričakovati v prihajajočem letu.

Čeprav je mesec april tisti, ki slovi po neprijetnem, spreminjajočem se deževnem vremenu, ima tudi maj nekaj zanimivih posebnosti. Ljudsko izročilo, ki so nam ga rade omenjale naše babice in dedki, krivdo za muhasto majsko vreme pripisuje trem ledenim možem in 'poscani' Zofki.

Po ljudskem izročilu obstaja precejšnja možnost za nenadno jutranjo slano in pozebo med 12. in 14. majem – in to je obdobje, ki so ga poimenovali 'ledeni možje'. To je obdobje, ko godujejo sv. Pankracij, sv. Servacij in sv. Bonifacij, ki so del starega vremenskega izročila.

Kaj pomeni, da so možje 'ledeni'? To pomeni, da prinašajo nepričakovano hud mraz in dež. V preteklosti so v dneh, ko vladajo 'ledeni možje, v vinogradih kurili ogenj, da bi pridelek ščitili pred pozebo.

Nato pa dan kasneje, 15. maja, ledenim možem sledi še 'poscana' Zofka, ki je simbol za deževen 15. maj.

In kaj je bistvo tega ljudskega izročila? Če nas ledeni možje in Zofka res obiščejo, bo sledilo lepo in toplo poletje.

Čeprav je večina že krepko naveličana zime in mrzlega vremena, pa torej upajmo, da bodo 'ledeni možje' res ledeni in 'poscana Zofka' zares deževna. Tako bomo namreč zagotovo uživali v lepem, dolgem, sončnem poletju.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kar se tiče ličena, v osnovi sodimo ženske v dve skupini: tiste, ki se držijo preverjene klasike ličenja – in pa tiste, ki rade preizkušajo nove trende.