Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Krediti: Predlog ZBS ščiti zgolj interese bank!

8. sep 2020 9:58
0

Oglasno sporočilo

Združenje bank Slovenije je nedavno na svoji spletni strani objavilo smernice s priporočili za dogovorno izvensodno ureditev razmerij med bankami in kreditojemalci s CHF krediti. V Zvezi potrošnikov Slovenije ocenjujejo ta dogovorni okvir skrajno kritično. Ne le, da zrcali izključno finančne interese predstavnikov kapitala in reševanja problematike ne ureja pošteno in celovito, v praksi prinaša tudi nekatere povsem neprimerne in mestoma nedopustne elemente, ki lahko ogrozijo nadaljnje sodno varstvo kreditojemalcev s CHF krediti.

Potrošnikom na ZPS v izogib napačnim odločitvam svetujejo skrajno previdnost pri tozadevnih dogovorih z posojilodajalci, saj smernice vsebujejo cel niz problematičnih predlogov:ž

 • Konverzija je možna le v omejenem obsegu, izključno na neodplačani del kredita v CHF.
 • Število upravičencev do konverzije je zelo omejen, saj se ta nanaša izključno na kredite, ki niso odpovedani, odplačani, konvertirani, odstopljeni ali prenešeni, ob tem pa za kreditojemalca obstaja še vrsta dodatnih pogojev.
 • Časovni okvir za preučitev zahtevka je prepuščen odločitvi banke.
 • Morebitna konverzija potrošnikom onemogoča nadaljnje sodno varstvo iz naslova morebitnih nepoštenih pogojev in neizpolnitve pojasnilne dolžnosti banke. To velja tudi v primerih, kadar se kreditojemalci po oddanem zahtevku za konverzijo ne bi strinjali s ponujeno rešitvijo ali pa bi bila njihova vloga zavrnjena s strani banke zaradi neizpolnjevanja pogojev. 

Upoštevaje navedeno je tak krovni okvir za reševanje problematike kreditojemalcev v CHF za ZPS povsem nesprejemljiv.

Kot poudarjajo na ZPS, nastala situacija ponovno opozarja, da je potrebno ta problem množičnega oškodovanja potrošnikov rešiti sistemsko, s sprejetjem ustreznega zakona, na kar opozarjajo že od začetka izbruha afere s krediti v švicarskih frankih. Njegov osnovni cilj mora biti poštena odprava posledic, ki so jih utrpeli potrošniki zaradi neodgovornega kreditiranja poslovnih bank.

ZPS opozarja, da reševanje problematike švicarskih kreditov le v sodnih postopkih ni ustrezna pot, ne le zato, ker ti pomenijo veliko dodatno finančno obremenitev, ki je večina kreditojemalcev ne zmore, ampak tudi zato, ker številni sodni postopki pomenijo obremenitev sodišč. Hkrati obstaja nevarnost, da bo po več letih pravdanja posledice nepoštenega ravnanja bank nosila država, torej davkoplačevalci, saj je evropsko sodišče v drugih primerih tovrstnih kreditov že večkrat odločilo v korist kreditojemalcev.

Zato ZPS poziva k sprejetju ustreznega zakona.

Več aktualnih informacij s področja osebnih financ najdete tukaj.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Narava pomaga blažiti nekatere negativne vplive drakonskih ukrepov.