Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Koronavirus: kako okrepiti imunski sistem in se zaščititi

24. mar 2020 12:30
0

V Sloveniji vladajo izredne razmere in korona virus je spravil v paniko tudi večino najbolj pragmatičnih. A tako kot pri ostalih boleznih je to, ali bomo zboleli; kako hudo bomo zboleli; in ali in kako hitro bomo okrevali, v prvi ključen naš imunski sistem. Močan imunski sistem pomeni, da se telo lahko bori proti patogenom in jih premaga – oslabljen pomeni, da imajo prosto pot in telo napadejo.

Zato je tako pomembno, da na vse načine poskrbimo za močan imunski sistem. Pri tem imajo veliko vlogo tudi prehranska dopolnila in predstavljamo vam najpomembnejša, ki imajo izjemen vpliv na okrepitev imunskega sistema.

Snovi, ki vam pomagajo močno okrepiti imunski sistem:

VItamin C

Vitamin za zdravje in močan imunski sistem številka 1. Če bi želeli omeniti vse raziskave, ki so pokazale, da je vitamin C pravi 'Superman' za ohranjanje zdravja in močnega imunskega sistema, bi lahko napisali knjigo. Bolj, kot vam ga primanjkuje, večji učinek boste opazili.

Priporočilo: zaužijte ga najmanj 3000 do 5000 mg na dan, najbolje vsake 2 do 3 ure po 500 mg.

Vitamin D3

Tako kot vitamin C, je tudi vitamin D3 ključen za močan imunski sistem. Študije redno potrjujejo, da so ljudje s prenizkimi količinami vitamina D manj odporni in imajo slabše zdravstveno stanje (vključno z depresijo); poleg tega so avtoimunske bolezni tesno povezane s hudim pomanjkanjem vitamina D. Ko bodo sončni dnevi, jih izkoristite, da čim večje površine kože izpostavite soncu; hkrati pa zaužijte dovolj vitamina D3.

Priporočilo: zaužijte med najmanj 5000 do 15000 IU na dan, OBVEZNO z vitaminom K2 za optimalno absorpcijo.

Cink

Tudi cink je ključen pri vzdrževanju močnega imunskega sistema, saj preprečuje, da bi zboleli za viroznimi obolenji oz. v primeru obolenja veliko hitrejše okrevali. Tudi korona virus je v osnovi vrsta prehladnega virusa. Zadostna količina cinka lahko zmanjša smrtnost za kar 27 odstotkov, so pokazale klinične raziskave. Cink je nujno potreben, da nastanejo pravilno delujoče celice imunskega sistema.

Priporočilo: v primerih izpostavljenosti okužbi zaužijte najmanj 15 mg do 50 mg cinka na dan.

Selen

Če vam primanjkuje selena, se virusi hitreje replicirajo, kar močno poveča nevarnost za okužbo in hujši potem (in iztek) bolezni. Selen je sicer močan antioksidant, ki ima močan vpliv na zmanjšanje vnetnih procesov in krepitev imunskega sistema.

Priporočilo: zaužijte približno 200 mcg selena na dan.

Česen

Je dobesedno čudežno zdravilo. Ima močno delovanje proti praktično vsem patogenom, izjemno učinkovit pa je prav pri prehladnih in gripoznih obolenjih. Raziskave so pokazale, da preprečuje, da bi zboleli oz. če smo že, pospeši okrevanje in močno okrepi imunski sistem ter hkrati deluje proti patogenom.

Priporočilo: pojejte vsaj 3 stroke svežega česna na dan ali 2 do 3 tablete.

Črne bezgove jagode

Ekstrakt črnih bezgovih jagod je v zadnjem izpodrinil marsikatero drugo zelišče za dvig imunskega sistema, sploh, kar se tilče prehladnih in gripoznih obolenj. Več o tem si preberite tukaj.

Priporočilo: zaužijte vsaj 150 mg ekstrakta črnih bezgovih jagod na dan.

Beta Glukani

Raziskave so pokazale izjemen vpliv beta glukanov na imunski sistem. So tako učinkoviti, da jih kritičnim pacientom z npr. HIV/AIDSom ali rakavimi obolenji aplicirajo celo intravenozno. Po operacijah preprečujejo okužbe ter zdravijo in preprečujejo dolg seznam bolezni.

Priporočilo: zaužijte okoli 200 mg beta glukanov na dan.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.