Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Koloristika - barvni tip zima

Naj vas barve polepšajo

9. apr 2009 15:13 Tina Martinec Selan
6

Oglasno sporočilo
Določanje barvnih tipov ali koloristika temelji na barvnem sistemu Alberta Munsella, slikarja iz 19. stoletja, ki je definiral barve ter odnos med barvnostjo, svetlostjo in nasičenostjo posamezne barve. Štirje osnovni barvi tipi – zima, pomlad, poletje in jesen – so temeljili le na dveh kategorijah, to sta barvnost (ali je nekdo topel ali hladen) in svetlost (kako temna ali svetla je oseba). Ko vključimo še nasičenost, lahko osebo določimo podrobneje, lahko namreč rečemo ne le, da je neka oseba npr. jesenski tip (ki je že po definiciji topel), temveč tudi, ali je 'soft' (ali so njene barve zabrisane), 'deep' (temnejša, bolj nasičena jesen) ali 'warm' (ali ji pristajajo izrazito zlatkasti, topli oranžni in opečnati odtenki. Vsi trije tipi so torej jesen, vendar jim pristajajo nekoliko različni odtenki in celo nekatere različne barve. Ker ima vsak letni čas tri podtipe, pozna sodobna koloristika, s katero se ukvarja organizacija CMB, 12 različnih barvnih tipov, v katere lahko uvrstimo vse osebe kavkazijske rase (pri azijatih, Afroameričanih in mulatih veljajo nekoliko drugačna pravila, zato je zanje sistem za zdaj manj razdelan).
Izhajamo torej iz štirih letnih časov, pri čemer sta zima in poletje hladna barvna tipa, pomlad in jesen pa topla.

V prvem delu članka o barvnih tipih si bomo natančneje pogledali barvni tip zima in njegove tri podtipe. Pri sistematiki se bomo držali poimenovanja CMB v angleščini zaradi lažjega razumevanja literature, ki je dostopna na to temo predvsem v angleščini, in da se izognemo morebitni dodatni zmedi pri prevajanju poimenovanja v slovenščino.

Naj poudarimo, da je dokončno barvno določitev še vedno najbolje prepustiti strokovnjaku, vseeno pa se lahko sami poskusite v določitvi svojega barvnega tipa. V začetku vam bo v pomoč članek Barve, ki vas polepšajo, kjer je opisan način, kako najprej določiti svoj tipa (ta mora za doseganje dobrih rezultatov temeljiti na poizkušanju, in ne le na teoriji).

Najprej se ob pogledu na ogledalo odločite o svoji dominantni karakteristiki. Zastavite si naslednja tri vprašanja, ki se navezujejo na zgoraj omenjene tri značilnosti barve, torej barvnost, svetlost in nasičenost:

 1. Kako močne barve lahko prenesete? Če si k obrazu postavite določeno barvo, se vprašajte, ali vi nosite barvo ali ona nosi vas?
 2. Vam bolje pristajajo hladne ali tople barve (hladne barve imajo modrikast pridih, tople rumenkast)? V katerih ste videti bolj naravno, manj umetno?
 3. Vam bolj pristajajo kombinacije kontrastnih barv ali podobnih barv? Katere kombinacije na vas izpadejo bogatejše, bolj dragocene?

Če je vaš letni čas zima, imate zagotovo nekaj od spodaj naštetega:

 • temne lase in temne oči,
 • sive tone v laseh,
 • temne lase in svetle oči.

Vsem trem podtipom zime pristajajo naslednje barve, poleg njih pa še dodatne palete, ki so pod vsakim podtipom posebej.

zima_vsi

Pojdi na stran

6

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Ivy

   • 3. jan 2010 15:36

    LIVvy, hvala za pojasnilo Smile

   0
   • LIVvy

   • 13. dec 2009 21:45

    Ivy, klasifikacija je povsem pravilna in povzeta po zadnji CMB-jevi delitvi na 12 podtipov. Letne čase se namreč opušča in so tu omenjeni zgolj zaradi lažjega razumevanja. Deep, cool in clear ne spadajo samo k zimi, zato potrebujejo dodatno karakteristiko, da jih lahko pravilno umestimo. Deep je v svoji topli verziji jesen (deep&warm), cool so tudi poletja (cool&soft), topla clear pa je pomlad (clear&warm). Cool&clear in clear&cool nista enaka tipa. Pri vsakem namreč prevladuje prva napisana karakteristika. Pri prvem tako prevladuje hladnost in ga s pridevnikom clear ločimo od poletnega tipa cool&soft, ki je barvno bolj zabrisan. Drugi pa je izrazito barvno kontrastni tip, kjer s pridevnikom cool definiramo, da ne gre za toplo jesensko različico.

   0
   • Ivy

   • 10. dec 2009 19:14

    Malina, podtipi po CMB se imenujejo malo drugače, kot si napisala v članku. Ni mi namreč jasno, da je prvi tip deep & cool, drugi cool & clear, tretji pa clear &cool - se pravi, samo besedi sta obrnjeni, drugače pa enako kot pri drugem. Zimski tipi so deep, cool in clear. Precej bolj enostavno.
    Edino lahko bi bile slike boljše, npr. kakšne slavne osebnosti kot primer, da bi se punce lažje našle v svojem tipu (deep winter sta Penelope Cruz in Eva Longoria, cool winter Catherine Zeta-Jones in Elizabeth Hurley, clear winter pa Courteney Cox in Liv Tyler).
    Drugače so članki super, sem ogromno že prebrala na to temo in si res napisala dober povzetek.

   0
   • Janamari

   • 4. maj 2009 20:01

    Ooo, tole je pa res krasen članek ... najboljše pa bi bilo, če bi avtorica organizirala semniar v živo in pokazala, kako napačna/pravilna izbra barv vpliva na naš videz :D. Malina, res krasno!

   0
   • mojca

   • 10. apr 2009 9:13

    krasen članek! jaz se tudi tukaj najdem (ok, priznam da mi je tip že pred časom določila druga strokovnjakinja, Živa) Wink

   0
   • Pegasus

   • 9. apr 2009 18:58

    O, Malina, bravo! Krasno, jasno predstavljeno, res super. Da sem zimski tip, sem vedela, zdaj vidim, da sem zadnji podtip - clear & cool. Lepo je videt, da so moje najljubše barve in tiste, ki jih največ nosim, čisto vse na paleti za moj tip Big smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 pred 4 dnevi
   schauma šampon
  • Dow* pred 6 dnevi
   žal ukinjen
  • Dow* pred 6 dnevi
   dober
  • Dow* pred 6 dnevi
   žal ukinjena
  • Dow* pred 6 dnevi
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Januarska polna luna vzhaja v ognjenem in dramatičnem znamenju leva. Ta lunacija doseže ...