Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Barva leta 2020 je klasična modra

6. jan 2020 13:48
0

Barvni inštitut Pantone že preko 20 let vsako leto določi barvo leta, s čimer vpliva na razvoj in nakup proizvodov najrazličnejših industrij: od mode in pohištva do industrijskega in grafičnega dizajna in embaliranja izdelkov.

Izbira barve leta zahteva dobro premišljeno analizo trendov in da pridejo do končne odločitve, strokovnjaki na Pantone inštitutu temeljito prečešejo vse nove barvne vplive. To vključuje zabaviščno industrijo, potovanja, umetniške zbirke novih ustvarjalcev, mode, vseh področij oblikovanja, potovalnih destinacij, življenjskih slogov, materialov, tekstur in učinkov, ki vplivajo na barvo.

Tako letošnja barva leta izraža umirjenost, samozavest, zanesljivost, zaupljivost in povezanost. Brezčasna 'Klasična modra', PANTONE 19-4052 Classic Blue, je elegantna v svoji preprostosti. Ta klasična barva kaže na močno potrebo človeštva po zanesljivih in stabilnih temeljih, na katerih se bo gradilo v novem desetletju.

Shranjena v naši podzavesti kot stabilna in pomirjajoča barva, prinaša občutek miru in spokojnosti v človeški duh, saj ponuja zatočišče. Če dodamo še skoncentriranost in skorajda lasersko jasnost, klasična modra pomaga ponovno osredotočiti naše misli in spodbuja odpornost.

Glede na to, kako tehnologija še naprej prehiteva človeške sposobnosti vse sprocesirati, je razumljivo, zakaj se nagibamo k barvam, ki so pomirjajoče in dajejo občutek, da bodo ponudile zatočišče. Neagresivna in barva, s katero se lahko vsi povežejo, obljublja nov dan in je sprejeta s strani vseh. Barva, ki je brezčasna; ki spominja na popolno krojene poslovne obleke; na večerno nebo; na pomirjajočo modrino morskih globin.

PREBERITE TUDI: Ultra vjolična, barva leta 2018!
 

Zgodovina Pantone izbora barv

Izbira klasične modre za barvo leta 2020 bo morda bolj razumljiva, če pogledamo zgodovino izbora barv, ki se je začela z letom 1999. Takrat so izbrali spokojno barvo Cerulean, ki je predstavljala vznemirjenje ob prehodu v novo tisočletje in ponudila pomirjajoč učinek na anksioznosti, ki so spremljale prihajajoče novo tisočletje. Nežna nebeško modra se je potem pojavljala povsod; od notranje opreme do visoke mode ter v industrijskem dizajnu.

Takole je izbor in njen vpliv komentirala Meryl Streep kot stroga in hladna modna urednica Miranda Priestly, ko je v monologu v filmu The Devil Wears Prada do potankosti razložila, kako neka barva dominira v globalni industriji.

Zato verjetno ni presenetljivo, da je s koncem enega desetletja in začetkom novega Pantone ponovno oživil odtenek iz modre družine kot barvo leta, ki bo prineslo polno sprememb, strahov in hkrati upanja.

Klasična modra v psihologiji

Z vidika psihologije modra barva deluje pomirjajoče in ustvarja občutke zanesljivosti in avtoritete. Je umirjena in nevsiljiva, zato se jo pogosto uporablja v poslovnem svetu in za razne uniforme. Težko si predstavljamo moško poslovno garderobo brez brezhibno krojene in prilegajoče se modre obleke.

Moda in kombiniranje

Ker deluje zelo klasično in umirjeno, je samostojno v modi morda malce manj privlačna, a je izvrstna za kombiniranje. Če želite ustvariti umirjen videz, se čudovito poda na belo, bež, krem, umazano roza, kaki zeleno, kameljo … če pa bi radi bili bolj opazni, jo kombinirajte z živo in temno rdečo, rumeno, gorčično ali turkizno.

Skratka, klasična morda je brezčasna in brezspolna, zato je primerna za vse priložnosti, vse starosti in oba spola. Je najboljša izbira v poslovnem svetu; odlična za kombiniranje v poroki; za avto in umirjene kombinacije notranje opreme doma ali v pisarni.

PREBERITE TUDI: Kako nositi in uporabiti barvo leta 2019 – živahno koralno?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.