Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako se v podjetju oblikuje potreba po novem sodelavcu?

10. jan 2013 17:51 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo

 

Razumevanje tega vam močno koristi, ker: boste vedeli, kako pristopiti do podjetja, ki nima javno objavljenega delovnega mesta; boste manj obremenjeni s pristopom do podjetja, če se zavedate, da so pripravljeni plačati za rešitev svojega problema.


Foto: ilustration/thinkstock

V stabilnih gospodarstvih 2. polovice 20. stoletja je večina delovnih mest resnično nastala takole:

Problem podjetja = prazno delovno mesto –› zaposlitev prave osebe

Podjetje, v tistih časih je šlo za predvsem za proizvodna podjetja, je imelo v lasti stroje in naprave ter postavljene jasne, stabilne delovne procese. Delodajalci so natančno vedeli, kako naj bi posamezen delavec opravil delo; prav tako so vedeli, koliko delavcev potrebujejo in kakšne kvalifikacije naj imajo. Zaposlovanje je bilo tako manj zahtevno delo kot danes: objavili so oglas, kandidati so se prijavili in izbrali so najbolj ustreznega.

Danes pa podjetja poslujejo drugače. Globalna konkurenca, razvoj - to je spremenilo način delovanja podjetij. Dobiček, ki ga podjetje mora ustvarjati, če želi preživeti, ni več plod enostavnih enačb, ki vključujejo stroške dela, proizvodnje in prodaje ter prihodke od prodaje. Podjetja so potisnjena v stalno bitko za preživetje, hitrost svetovnih sprememb pa je postala tako hitra, da dolgoročno planiranje sploh ni več smiselno. To pomeni, da tudi podjetja nimajo več jasnih odgovorov na to, kako bodo reševala svoje probleme; prav tako ne morejo enostavno pokazati s prstom na pravega delavca, ga zaposliti in njihova težava bo rešena.

Tako stanje gospodarstva pomeni, da podjetja vedno več razmišljajo o doseganju konkurenčne prednosti. Obenem se vedno bolj zavedajo, da sami nimajo vsega znanja, ki ga potrebujejo za uspeh. Zaposleni se iz izvrševalcev ukazov spreminjamo v reševalce problemov, ki jih naši delodajalci ne znajo rešiti sami. To pogosto pomeni, da se delodajalec niti ne zaveda, da bi njegov problem lahko bil rešen z zaposlitvijo prave osebe. Toda, če se prava oseba pojavi, izpostavi koristi za podjetje in delodajalec v sklenitvi delovnega razmerja vidi smisel in korist, lahko pride do zaposlitve. To pa je lahko priložnost tudi za vas.

Potreba podjetja = rešen problem –› prava oseba + zanjo ustvarjeno delovno mesto


Kdaj delodajalec sploh oglašuje prosto delovno mesto?

Delodajalci torej oglašujejo nekatera prosta delovna mesta. Vendar to storijo šele, ko je potreba po delavcu jasna, ko se natančno ve, kaj naj bi ta oseba počela in ko so izčrpali vse druge možnosti iskanja novega sodelavca. Prav tako delodajalci oglašujejo prosta delovna mesta takrat, ko imajo nenadne kadrovske potrebe, ki nastanejo zaradi nepredvidenih dogodkov (nenadna odpoved ali smrt sodelavca, hitro povečanje obsega dela …). Tovrstni dogodki lahko pomenijo velike šoke in izgube za podjetje, zato je zanje pomembno predvsem, da čim hitreje najdejo sodelavca, ki čim bolj ustreza pogojem razpisa.

Samo 20 odstotkov prostih delovnih mest bo javno oglaševanih. Kadar se to zgodi, to pomeni, da podjetje potrebuje delavca hitro in da precej natančno ve, kaj bo ta oseba počela pri delu. Vaš ključen faktor uspeha je hiter odziv, ki čim bolje odgovarja na potrebo delodajalca.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  O napredni tehnologiji pomlajevanja smo govorili s priznanim dermatologom, dr. Sandijem Luftom iz Derma Centra Rogaška in Maribor.