Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako se učinkovito učiti?

21. jan 2013 10:00
4

Oglasno sporočilo


... za učinkovit pripomoček pri učenju. Novo poročilo je bilo objavljeno v reviji združenja psihološke znanosti. Študijo so opravili John Dunlosky iz univerze Kent State in njegova ekipa, ki so na študentih raziskovali deset različnih tehnik učenja.  Med njimi so izpostavili dve najbolj učinkoviti: tehniko s testiranjem in tehniko učenja, kjer je snov porazdeljena v manjše sklope, ki se jih študentje učijo v daljšem časovnem obdobju.

Dve najučinkovitejši: večina študentov ali učencev je seznanjena s prakso testiranja, kjer uporabljajo kartice z vprašanji ali pa svoje znanje preverjajo na koncu učbenika, kjer so navedena možna vprašanja za preverjanje in utrjevanje snovi. Ljudje se lažje učimo tudi na način, kjer v daljšem obdobju naenkrat ponavljamo manj snovi, saj si jo razdelimo v krajše sklope, kot pa na način da bi snov ponavljali večkrat in v krajšem časovnem obdobju.


Učenje dan in noč pred izpitom se je izkazalo za manj učinkovito
Foto: speakitalianmagically.com

Obe omenjeni tehniki sta se na različnih testih (tudi na primeru različno starih študentov), ki so jih izvajali znanstveniki, izkazali za najbolj učinkoviti. "Presenečen sem bil nad dejstvom, da se je nekaj strategij, ki se jih pri učenju v veliki meri poslužujejo učenci (tehnika ponovnega branja ali podčrtavanja), izkazalo za tiste z minimalno koristjo. Že če bi prakso ponovnega branja zamenjali s tehniko učenja v daljšem časovnem obdobju, bi imeli korist," pravi Dunlosky. Dunlosky tudi ugotavlja, da se težava v napačni izbiri tehnike učenja skriva že pri profesorjih in pri njihovem uvodu v predmet ter pri predstavitvi učenika. V ta namen so raziskovalci izdali modul, ki bo učiteljem koristil, da bodo hitro določili, katera od tehnik je učinkovita za njihove študente. Seveda pa bo to pomagalo le študentom, ki so za učenje motivirani in se bodo nasvetov tudi držali.  

Nasvet: učenje potrebuje učni načrt, ki naj bo pripravljen tako, da bo vseboval čim večje število dni, v katerih naj bo na dnevnem urniku krajši čas učenja. Takšen načrt bo prijazen tudi zdravju in prostemu času, ki ju bo študent ali učenec ob takšnem načinu še vedno obdržal.

Vir naslovne fotografije: 0.tqn.com

4

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • MaRa23

   • 25. jan 2013 14:42

    aja pa tako ali tako ima vsakdo svoj način učenja :))

   0
   • MaRa23

   • 25. jan 2013 14:42

    meni je bilo vedno najbolj učinkovito če sem si izpisovala in potem na glas ponavljala, ker sem se na tak način najhitreje naučila

   0
   • JanaKranc

   • 24. jan 2013 16:08

    izpisovanje, sevede markerji v vseh živih barvah =) in v sili (ker nisem tip ki se lahko na hitrco na pamet nauči) mi pomaga da mi nekdo bere vprašanja in odgovore jst pa za njim ponavljam, večkrat seveda =)

   0
   • Kontra

   • 22. jan 2013 17:17

    Hmmm, meni še vedno najlažji je podčrtovanje teksta in potem branje le tistega podčrtanega - večkrat. Kaj pa vem :/

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Raziskava je pokazala, da dodajanje izboljša pomanjkanje glutationa, oksidativni stres, vnetne procese in mnoge druge postavke.