Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Hitra pomoč za samo-tolažbo: 9 idej

23. jan 2019 10:12
0

Oglasno sporočilo

... utrujeno, stresno, žalostno, celo jezno in tesnobno. Seveda počutje izvira iz določenih situacij oz. težav, ki jih je potrebno rešiti na globji ravni, in terjajo energijo in čas in spodnji nasveti ne bodo dovolj. Spodnji nasveti so primerni za hitro samotolažbo – za čas, ko se morate umiriti, premisliti in se spraviti v boljšo voljo in energijo. Imejte v mislih, da vse ne pomaga vsem. Nekatere pomirjajo mirne aktivnosti, druge se – ironično – umirijo s športom in gibanjem. Kaj pomaga vam, boste najbolje vedeli sami. Kaj lahko storite? Tule je nekaj idej, za katere ne potrebujete denarja in se jih lahko poslužite takoj.

PREBERITE TUDI: 5-minutni trik, s katerim si zvišate energijo


1. Raztezne vaje

Tesnoba zavzame telo. Pojavita se napetost in zakrčenost. Vzemite si trenutek in se dobro raztegnite. Če ne obvladate razteznih vaj, nič hudega, začnite na začetku. Poslužite se preproste vaje: roke visoko v zrak, kot da se želite dotakniti neba, poravnajte hrbet in čutite razteg. Ne pozabite na vdih in izdih. 

2. Prha

Prha dokazano izboljša človekovo počutje. Prha izboljša prekrvavitev in vas predrami. Prha ima tudi psihološki učinek: Ko se umijemo, imamo boljši občutek glede sebe, slabi občutki glede dneva pa se omilijo. S prho lahko ‘presekamo dan’. Predstavljajte si, da voda odplakne težave in nakopičen stres.

3. Vizualizacija

Predstavljajte si miren kraj: lahko je to peščena obala ali gozdna jasa. Predstavljajte si lahko karkoli, kar vas pomiri: vašega najboljšega štirinožnega prijatelja ali nek dosežek, ki vas je nekoč razveselil. Ne pozabite na globoko dihanje, ko razmišljate o lepi podobi, ki je v vaših mislih. S tem si boste dvignili energijo.

PREBERITE TUDI: Naučite se imeti radi sami sebe

4. Do sebe bodite sočutni

Do sebe bodite sočutni, prijazni in ljubeči. To je najlepše darilo, ki si ga lahko podarite. To ne pomeni, da se morate smiliti samemu sebi. Pomeni le, da se razumete in to je pot do samotolažbe. 

5. Ozemljite se

Ko mate v glavi vse polno misli in veliko čustev in občutkov, v prostoru in času niste zares prisotni. Lebdite med situacijami, ki so se zgodile in situacijami, ki se bodo zgodile, pozabljate pa na ta trenutek, tukaj in zdaj. To lahko popravite: bodite pozorni na dihanje. Oglejte si prostor, v katerem ste in njegove podrobnosti. To vas bo postavilo v 'tukaj in zdaj'. Zdaj si predstavljajte male koreninice, ki gredo iz vaših stopal proti tlom. Če imate možnost, lahko celo bosi stopite na zemljo. Za to, da dosežete čuječnost, ni potrebno pri miru sedeti na tleh. Osredotočite se na to, kaj počnete.

6. Poslušajte glasbo

Poslušajte glasbo, ki v vas zbuja lepe občutke. 

7. Dovolite si slabe občutke

Ni vse v pozitivnem razmišljanju, kot pravijo novodobne duhovne veje. Ne moremo zdraviti posledic (čustev), če pa nismo pozdravili pravega vzroka. Zakaj bi se delali vesele in nasmejane, če v sebi trpite? Dovolite si izraziti tudi slaba čustva: jeza, slaba volja, žalost. Ne zadržujte čustev v sebi. 

8. Gibanje

Nekaterim pomaga sprehod, drugim tek. Če imate priljubljeni šport, vam bo gibanje pomagalo. 

9. Poglejte z distance

Včasih pomaga, da stvari pogledate z druge perspektive in z distance. Sedaj ste obremenjeni s podrobnostmi, težavami, problemi, detajli, zdi se, da vse okoli vas šumi. Poskusite z naslednjo metodo: Zaprite oči in pomislite nase, kjer ste ta trenutek fizično. Zdaj poglejte nase in na ljudi okoli vas z bližnje gore. Sedaj se prestavite med oblake. Vzemite ležalnik in se ulezite na Luno in z viška opazujte sebe, naš planet, vesolje. Vesolje obstaja neskončno let, vi pa ste le mala pikica.  Kako velike so vaše težave v resnici? Vprašajte se, vas bo situacija, ki je nastala danes, še vznemirjala čez 1 leto? Čez 5 let? Ob koncu življenja, kako pomembna bo ta situacija? Je vredno vanjo vložiti toliko energije in čustev?

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki jih lahko podarite SEBI in ne stanejo nič

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vojvodinja Cambriška je prava modna ikona uglajenega, ...