Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako ohraniti svoje možgane zdrave v procesu staranja?

10. avg 2022 10:25
0

Oglasno sporočilo

...  v telesu. Ne samo, da je odgovoren za več ključnih vitalnih funkcij, ki pomagajo vašemu telesu pravilno delovati, ampak vam nudi tudi prostor za shranjevanje vaših najbolj cenjenih spominov. Možgani so nepogrešljivi tudi pri reševanju vsakršne situacije, s katero se srečujete čez dan.

Pogosto se zanemarja, da so tako kot vsi organi v našem telesu tudi možgani z leti podvrženi propadanju in staranju. S staranjem našega telesa se starajo tudi naši možgani. Ljudje ne začnejo razmišljati o zdravju svojih možganov, dokler ne opazijo sprememb v spominu in kognitivnih procesih pri 60 ali 70 letih. Vendar obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite že od mladosti, da zagotovite "večne" možgane.

Gibajte se

Vadba je že od nekdaj neločljivo povezana s pravilnim delovanjem našega telesa. Ohranjanje telesa in možganov v popolni formi je odličen občutek. Z redno vadbo boste svojim možganom zagotovili veliko s kisikom bogate krvi. Stalno kroženje te krvi je bistveno za ohranjanje zdravih možganov.

Kakovosten spanec zelo pomaga

Če izklopite oči in se vključite v način počitka, imate veliko prednosti. To je zelo pomembno. Čeprav je naša zavest morda v pripravljenosti, naši možgani niso. Spanje je najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredimo za ponastavitev naših možganov ob koncu dneva, kar jim omogoči, da se napolnijo in obnovijo.

Jejte zdravo

Prehrana, bogata z rastlinsko hrano, polnozrnatimi žiti, ribami in zdravimi maščobami. Prehrana, bogata z vitamini, minerali in maščobnimi kislinami, igra temeljno vlogo pri podpiranju zdravja vaših možganov. Prednosti tega posebnega vzorca prehranjevanja so očitne. Pomaga zmanjšati tveganje za številne kronične zdravstvene težave, vključno s tistimi, ki so povezane z možgani.

Zaposlite svoje možgane

Kot smo že omenili, so vaši možgani podobni mišici. Če jih boste uporabljali, bodo še naprej zdravo rasli in se razvijali. Če jih ne uporabljate, lahko pričakujete, da bodo začeli slabeti. Iz tega razloga je ključnega pomena, da svoje možgane redno "trenirate", da povečate njihovo učinkovitost.

 

Možgani so čudežni organ. Želja, da čim dlje deluje zdravo in učinkovito, je dosegljiv cilj. Možgani so odgovorni za vašo pozornost, spomin in zmožnost reševanja problemov. Številne vsakodnevne dejavnosti, ki jih izvajate, so neposredno povezane s to zelo pomembno "mišico". Starost poveča tveganje za demenco in druge nevrodegenerativne motnje. Ustrezna samooskrba z upoštevanjem zgornjih nasvetov je izjemnega pomena, če jih želite ohraniti zdrave.

PREBERITE TUDI: Tako se možgani spreminjajo s starostjo

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 6 dnevi
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vintage obleke so v zadnjih letih vse bolj priljubljena izbira na rdeči preprogi – od Oskarjev do Met Gala in vseh vmes.