Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako odstraniti kurje oko?

2. sep 2013 13:00
0

Oglasno sporočilo

Poleg neprimerne obutve so pogosti vzroki na nastanek kurjih očes tudi prekomerna telesna teža in posledično nepravilna in/ali prekomerna obremenitev stopal, prisilna drža pri opravljanju določenih poklicev ali športov, kot posledica sladkorne bolezni ipd. Gre za obrambno reakcijo telesa, ki varuje nežno, občutljivo kožo, ki se pretirano pritiska ob trdo podlago.

Kurje oko oz. otiščanec nastane, ko se določen del stopala ali prsta dlje časa močneje pritiska in je pod mestom pritiska kost. Gre torej za zadebelitve kože, ki rastejo pod kožo v stožčasti obliki, trnu podobne tujke iz poroženelih celic, ki prodirajo v spodnje plasti kože, ki so prepredene z živci. Ko pride do pritiska na kurje oko, lahko kurje oko povzroči močne bolečine.


Zdrava, negovana in urejena stopala niso samoumevna temveč rezultat naše skrbi za njih

Domača zdravila

Na voljo imamo nekaj preverjeno učinkovitih naravnih zdravil iz domače shrambe:

 • Čebula: vsak večer manjši notranji del čebule zavežemo ali prilepimo na kurje oko. To naredimo nekaj večerov zapored in nato je oko že zelo mehko in se brez težav odlušči. Včasih je to možno že po prvi noči, včasih je potrebno vztrajati malce dlje časa ali si pomagati s kopeljo.
 • Česen: enak postopek kot pri čebuli (čez dan ne priporočamo, saj ima česen zelo močan vonj in vas bo okolica zavohala). Tako česen kot tudi čebulo boste lažje nanesli, če boste pred tem okoli kurjega očesa nanesli obliž za zaščito draženja kurjih očes, ki ima na sredini luknjico in vanjo položili česen ali čebulo.
 • Mineralno olje, petrolej oz. vazelin (kupite ga lahko v lekarni ali drogeriji): nanesemo na kurje oko in po 5 do 7 dneh se bo po namakanju v topli kopeli lepo odluščilo.
 • Jabolčni kis: kurje oko trikrat dnevno namažite z jabolčnim kisom (priporočamo uporabo vatiranih paličic) in po nekaj dneh se bo kurje oko odluščilo.

Sredstva iz lekarne

V lekarnah je na voljo več sredstev, ki lahko pomagajo pri odpravi kurjih očes, med katerimi so najbolj učinkovita naslednja:

 • Tekočine ali mazila proti kurjim očesom s salicilno kislino*: mehčajo poroženele plasti kurjega očesa in delujejo keratolitično in po nekajdnevni uporabi kurje oko preprosto odluščimo. Pri tem je potrebno paziti, da se jih nanaša res le na kurje oko, saj lahko zelo razdražijo okoliško zdravo kožo – najbolje je okoliške predele namazati s kakšno zelo mastno kremo. Po nekaj dneh uporabe (upoštevajte navodila, priložena izdelku) se kurje oko odlušči (morda si boste morali pomagati s toplo kopeljo).
 • Obliži proti kurjim očesom s salicilno kislino*: delujejo enako kot tekočine s salicilno kislino, le da je uporaba preprostejša; le nalepi se jih natančno na kurje oko in postopek nekajkrat ponovi, in po nekaj dneh se kurje oko odstrani samostojno ali po topli kopeli.

* Če ste alergični na aspirin, teh izdelkov ne boste mogli uporabljati.

Kako pa kurja očesa preprečiti?

Vsi vemo, da velja rek "Bolje preprečiti kot zdraviti". Kurja očesa lahko preprečite z upoštevanjem naslednjih napotkov.

 1. Nosite udobno, mehko, ne pretesno obutev.
 2. Kadar je le možno, hodite bosi, še zlasti po naravnih površinah (trava, pesek …).
 3. Stopalom večkrat privoščite toplo kopel in nato noge temeljito namažite s hranilno kremo, pri čemer jim privoščite še masao.
 4. Trdo, poroženelo kožo redno odstranjujte s strgalom (in na sploh poskrbite za lepa, urejena stopala – tako zaradi zdravja kot tudi estetike).
 5. Na predele, kjer nam obutev pogosto pritiska in se redno pojavljajo kurja očesa, namestimo posebne obliže, ki imajo na sredini luknjo in tako preprečujejo pritiskanje obutve na kurje oko.

Če vam omenjeni postopki ne pomagajo in je kurje oko zelo veliko in globoko, ali pa imate kakšne zdravstvene težave (sladkorna bolezen, bolezni ožilja …) pa se raje obrnite na usposobljenega pedikerja ali zdravnika, ki vam bo kurje oko kirurško ostranil. Nikoli sami ne odstranjujte kurjega očesa z noži in podobnimi ostrimi predmeti, saj obstaja veliko tveganje za okužbo – postopek je potrebno opraviti v sterilnem okolju. V prihodnje pa: nikar ne pozabite na preventivo!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 8 h
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 10 h
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 13 h
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
   • lalalaand je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 2 dnevoma
    Na poletje se pripravljam tako, da poskušam čimbolj zdravo jesti, torej čim manj predelane hrane in čimveč zdrave in sveže hrane. Poleg tega se poskušam čimveč gibati.

    Moja poletna nega kože obvezno vsebuje kremo z spf, brez katere ne morem ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.