Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako odstraniti kurje oko?

2. sep 2013 13:00
0

Oglasno sporočilo

Poleg neprimerne obutve so pogosti vzroki na nastanek kurjih očes tudi prekomerna telesna teža in posledično nepravilna in/ali prekomerna obremenitev stopal, prisilna drža pri opravljanju določenih poklicev ali športov, kot posledica sladkorne bolezni ipd. Gre za obrambno reakcijo telesa, ki varuje nežno, občutljivo kožo, ki se pretirano pritiska ob trdo podlago.

Kurje oko oz. otiščanec nastane, ko se določen del stopala ali prsta dlje časa močneje pritiska in je pod mestom pritiska kost. Gre torej za zadebelitve kože, ki rastejo pod kožo v stožčasti obliki, trnu podobne tujke iz poroženelih celic, ki prodirajo v spodnje plasti kože, ki so prepredene z živci. Ko pride do pritiska na kurje oko, lahko kurje oko povzroči močne bolečine.


Zdrava, negovana in urejena stopala niso samoumevna temveč rezultat naše skrbi za njih

Domača zdravila

Na voljo imamo nekaj preverjeno učinkovitih naravnih zdravil iz domače shrambe:

 • Čebula: vsak večer manjši notranji del čebule zavežemo ali prilepimo na kurje oko. To naredimo nekaj večerov zapored in nato je oko že zelo mehko in se brez težav odlušči. Včasih je to možno že po prvi noči, včasih je potrebno vztrajati malce dlje časa ali si pomagati s kopeljo.
 • Česen: enak postopek kot pri čebuli (čez dan ne priporočamo, saj ima česen zelo močan vonj in vas bo okolica zavohala). Tako česen kot tudi čebulo boste lažje nanesli, če boste pred tem okoli kurjega očesa nanesli obliž za zaščito draženja kurjih očes, ki ima na sredini luknjico in vanjo položili česen ali čebulo.
 • Mineralno olje, petrolej oz. vazelin (kupite ga lahko v lekarni ali drogeriji): nanesemo na kurje oko in po 5 do 7 dneh se bo po namakanju v topli kopeli lepo odluščilo.
 • Jabolčni kis: kurje oko trikrat dnevno namažite z jabolčnim kisom (priporočamo uporabo vatiranih paličic) in po nekaj dneh se bo kurje oko odluščilo.

Sredstva iz lekarne

V lekarnah je na voljo več sredstev, ki lahko pomagajo pri odpravi kurjih očes, med katerimi so najbolj učinkovita naslednja:

 • Tekočine ali mazila proti kurjim očesom s salicilno kislino*: mehčajo poroženele plasti kurjega očesa in delujejo keratolitično in po nekajdnevni uporabi kurje oko preprosto odluščimo. Pri tem je potrebno paziti, da se jih nanaša res le na kurje oko, saj lahko zelo razdražijo okoliško zdravo kožo – najbolje je okoliške predele namazati s kakšno zelo mastno kremo. Po nekaj dneh uporabe (upoštevajte navodila, priložena izdelku) se kurje oko odlušči (morda si boste morali pomagati s toplo kopeljo).
 • Obliži proti kurjim očesom s salicilno kislino*: delujejo enako kot tekočine s salicilno kislino, le da je uporaba preprostejša; le nalepi se jih natančno na kurje oko in postopek nekajkrat ponovi, in po nekaj dneh se kurje oko odstrani samostojno ali po topli kopeli.

* Če ste alergični na aspirin, teh izdelkov ne boste mogli uporabljati.

Kako pa kurja očesa preprečiti?

Vsi vemo, da velja rek "Bolje preprečiti kot zdraviti". Kurja očesa lahko preprečite z upoštevanjem naslednjih napotkov.

 1. Nosite udobno, mehko, ne pretesno obutev.
 2. Kadar je le možno, hodite bosi, še zlasti po naravnih površinah (trava, pesek …).
 3. Stopalom večkrat privoščite toplo kopel in nato noge temeljito namažite s hranilno kremo, pri čemer jim privoščite še masao.
 4. Trdo, poroženelo kožo redno odstranjujte s strgalom (in na sploh poskrbite za lepa, urejena stopala – tako zaradi zdravja kot tudi estetike).
 5. Na predele, kjer nam obutev pogosto pritiska in se redno pojavljajo kurja očesa, namestimo posebne obliže, ki imajo na sredini luknjo in tako preprečujejo pritiskanje obutve na kurje oko.

Če vam omenjeni postopki ne pomagajo in je kurje oko zelo veliko in globoko, ali pa imate kakšne zdravstvene težave (sladkorna bolezen, bolezni ožilja …) pa se raje obrnite na usposobljenega pedikerja ali zdravnika, ki vam bo kurje oko kirurško ostranil. Nikoli sami ne odstranjujte kurjega očesa z noži in podobnimi ostrimi predmeti, saj obstaja veliko tveganje za okužbo – postopek je potrebno opraviti v sterilnem okolju. V prihodnje pa: nikar ne pozabite na preventivo!

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] pred 20 h
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se ne le več panično ne skrivam soncu, temveč celo namenoma sončim, verjetno ni več skrivnost.