Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Krvna skupina razkrije o vašem zdravju veliko več, kot si mislite

12. mar 2019 14:14 Tanja Matko, univ. dipl. iur
0

Oglasno sporočilo

Pred leti smo na Planetu Lepote že veliko pisali o krvnih skupinah in prehranjevanju po krvnih skupinah, ki je mnogim prineslo neverjetne rezultate tako kar se tiče hujšanja kot tudi zdravja in dobrega počutja. Čeprav so do tega še vedno mnogi zelo skeptični, pa je v preteklih letih že mnogo raziskav uglednih univerz pokazalo, da teorija ni iz trte izvita.

Med drugim krvne skupine povedo tudi precej o našem zdravju; h katerim boleznim smo nagnjeni kot pripadniki določene skupine. Vse to so potrdile tudi mnoge raziskave. In h katerim boleznim so določene krvne skupine bolj nagnjene? (Ne, to NE pomeni, da bodo za določeno boleznijo obolevali le pripadniki določene krvne skupine; niti da bodo vsi pripadniki te skupine zboleli za njo – pomeni le, da so te bolezni oz. zdravstvene težave pri tej skupini precej bolj pogoste kot vseh ostalih.)

PREBERITE TUDI: Prehrana po krvnih skupinah
 

Krvna skupina 0

Najstarejša – to so bili naši prvotni predniki, ki so bili lovci in nabiralci. Pripadniki KS 0 imajo manj možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja ter raka želodca; imajo pa več možnosti za želodčne razjede zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori. Ta krvna skupina pomeni tudi da imajo manjšo nevarnost, da umrejo za malarijo; so pa v večji nevarnosti, ko gre za kolero. Moški te krvne skupine so bolj nagnjeni k debelosti; ženske pa imajo manj jajčec in ta so tudi manj kakovostna, zaradi česar imajo pogosteje težave z zanositvijo kot ženske drugih KS.

Prednost KS 0 je, da so zelo odporni na stres, saj jim po stresnem dogodku, ki dvigne stresni hormon kortizol, le-ta tudi hitreje upade. Imajo tudi manj nevarnosti za nastanek raka trebušne slinavke kot vse ostale krvne skupine. Ugotovili so namreč, da ljudje, ki so okuženi s H. pylori veliko pogosteje zbolijo za rakom trebušne slinavke zaradi načina, kako A in B antigeni pomagajo tej bakteriji uspevati. Ljudje s KS 0 pa nimajo teh antigenov na površini svojih rdečih krvnih celic (zato lahko tudi donirajo kri vsem ostalim krvnim skupinam).

PREBERITE TUDI: Krvna skupina 0 (mesojedci) ~ 1. del
 

Krvna skupina A

Ljudje krvne skupine A so načeloma bolj plodni in bolj nagnjeni k uživanju alkohola. Imajo večjo nevarnost za nastanek raka želodca kot ostale krvne skupine, še zlasti, če so tudi kadilci ali pogosto pijejo alkohol. Ženske KS A lažje zanosijo tudi v starejši dobi, saj imajo večjo zalogo jajčec. Ljudje, ki imajo KS A, so bolj nagnjeni k alkoholizmu in obsesivno-kompulzivni motnji.

Tudi stres se jih bolj dotakne kot ostalih krvnih skupin, zato imajo pogosteje in dlje časa povišano raven kortizola v krvi po stresnih situacijah. Zato KS A strokovnjaki priporočajo predvsem sproščujoče vadbe kot so Tai Chi, joga in meditacija – zanje naj bi bile veliko bolj primerne kot npr. trening z utežmi ali tek.

PREBERITE TUDI: Krvna skupina A (vegetarijanci) ~ 1. del
 

Krvna skupina B

Ljudje s KS B imajo zelo dober metabolizem, a so bolj nagnjeni k razjedam. Ostale težave, ki so pogostejše pri tej krvni skupini, so težave s spominom, senilnost ter Alzheimerjeva bolezen, ko so starejši. Pogostejše so pri njih tudi bakterijske infekcije. A ker imajo dober metabolizem, so redkeje debeli oz. če že pride do tega, lažje in hitreje shujšajo, če se lotijo vadbe in lažje pridobijo mišično maso.

Podobno kot za KS A tudi za KS B velja, da jim bolj ustrezajo pomirjajoče, nizko intenzivne vadbe – toliko bolj, če so nagnjeni k depresiji. Imajo pa, zanimivo, tudi kar 50.000-krat več koristnih bakterij kot npr. KS 0 in A.

PREBERITE TUDI: Krvna skupina B (uravnoteženi) ~ 1. del
 

Krvna skupina AB

Ljudje te krvne skupine so v večji nevarnosti za srčni infarkt in nastanek bolezni srca in ožilja – kar za 23 % večji kot ostali –  pa tudi prebavnih težav kot sta npr. kronični gastritis, Cronhova bolezen ipd. Še zlasti ženske KS AB so v večji nevarnosti za visok krvni tlak, sploh v nosečnosti (preeklampsija) ter nastanek raka jajčnikov. Tako kot KS 0, se tudi njim raven kortizola po stresnem dogodku hitreje zniža; imajo pa tudi redkeje težave z vidom.

Pripadniki KS AB imajo tudi za kar 82 % pogosteje težave s spominom, govorom oz. jeziki in koncentracijo. Eden od razlogov, menijo znanstveniki, naj bi bil lepljiva beljakovina koagulacijski faktor VIII, ki zmanjša pretok krvi v možgane.
Raziskave so bile opravljene na univerzah Harvard, Yale ter drugih prestižnih univerzah po svetu.

PREBERITE TUDI: Krvna skupina AB (moderni) ~ 1. del

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.