Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj se zgodi z otrokom, ko v roke dobi mobilni telefon?

11. sep 2019 8:11 K.K.
0

Oglasno sporočilo

Ko otrok dobi mobilni telefon, ne zna več živeti brez njega. Možgani kot organ preživetja se morajo učiti, da lahko preživijo. In vsakič, ko se možgani nekaj naučijo, sproščajo hormone sreče - endorfine. To je biološka nagrada za takrat, ko nekaj osvojimo. Ko na primer otrok shodi, je poln hormona sreče.

Podobno je z igranjem igric. Ko otrok pri igrici napreduje v višje nivoje, vedno znova dobiva endorfin. Če ga med tem početjem pokličete na kosilo, se najverjetneje ne bo odzval ali pa bo dejal, da ni lačen. Na nek način bi lahko rekli, da se otrok drogira. Dr. Rajović opozarja, da se vse preveč staršev tega ne zaveda in svetuje, da otrokom ne bi kupili telefona prezgodaj ali pa da uporabo le-tega omejimo in se omejitev držimo.

Je že prepozno za spremembe?

Problem se rešuje v sodelovanju več evropskih držav v okviru programa Erasmus+. Rodila se je ideja o aplikaciji, ki otroku ne bi omogočala več kot 30 minut dnevno uporabljati razne programe in aplikacije, medtem ko bi klici in sporočila bili na voljo. Otrok bi si lahko prislužil dodatnih 20 minut, a le pod pogojem, da prej prehodi 4 kilometre, kar pomeni, da se giba. Staršem bi bilo na voljo sledenje aplikaciji.

Težava je v tem, da je vsaka generacija malo slabša vse od motoričnih spretnosti do koncentracije ter sposobnosti učenja. Če ne bomo nekaj ukrenili, kaj lahko od naših otrok pričakujemo čez 10 let? Kot starši moramo svojim otrokom pustiti, da padajo, medtem ko se učijo hoditi. Ko sestavljajo lego kocke in jim ne gre, jih pustimo, saj rabijo svoj čas in le tako bodo napredovali. Vedno bolj se zdi, da novodoben starš ne dovoli, da se njegov otrok nauči za življenje na težji način. A s tem delamo le medvedjo uslugo.

PREBERITE TUDI: 10 kritičnih napak, ki jih nikar ne delajte pri vzgoji

Pomislite, kako je bilo v vašem otroštvu? Kdo nas je vozil v šolo in po šoli nazaj domov? Je bilo tudi takrat vse okrog toliko negativnih dogodkov ali je danes razlika le v tem, da mediji poročajo le slabo? Pomislite, koliko truda smo morali vložiti v prenekatero stvar, da smo jo dosegli? Zato dajmo priložnost tudi našim otrokom, da bodo samostojni, da se bodo v življenju znašli in da bodo to zavestno širili dalje tudi na svoje otroke.
 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.