Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj lahko najpogosteje povzroči izgubo sluha?

13. jun 2023 8:15
0

Oglasno sporočilo

Izguba sluha, ki postopoma nastopi s starostjo, je pogost pojav. Približno ena tretjina ljudi, starih od 65 do 75 let, ima določeno stopnjo izgube sluha. Poleg te naravne, postopne izgube sluha obstajajo tudi drugi razlogi, ki vodijo do tega stanja.

Hrup pri delu

Izguba sluha je tretje najpogostejše stanje na svetu, takoj za artritisom in srčnimi boleznimi. Eden od vzrokov je lahko veliko hrupa na delovnem mestu, ki ga na primer ustvarjajo stroji. Poleg tega lahko stvari, kot so motocikli in električna orodja, sčasoma povzročijo tudi poškodbe sluha.

Poškodbe ali spremembe pritiska

Resna poškodba glave lahko izpahne kosti srednjega ušesa ali poškoduje živce in povzroči trajno izgubo sluha. Nenadne spremembe tlaka zaradi letenja ali potapljanja lahko poškodujejo tudi bobnič ali srednje ali notranje uho. Bobniči se običajno zacelijo v nekaj tednih. Če pa je notranje uho resno poškodovano, bo morda potrebna operacija. V ušesa nikoli ne vstavljajte vatiranih palčk ali drugih predmetov. Lahko predrejo bobnič in povzročijo trajno poškodbo.

Nekatera zdravila povzročajo izgubo sluha

Izguba sluha je lahko stranski učinek nekaterih zdravil, vključno z nekaterimi antibiotiki, zdravili proti raku in zdravili za erektilno disfunkcijo. Druga zdravila, ki lahko povzročijo začasno izgubo sluha, vključujejo:

 • Aspirin in druga nesteroidna protivnetna zdravila, kot je ibuprofen,
 • diuretiki, ki se pogosto uporabljajo pri visokem krvnem tlaku,
 • zdravila proti malariji, kot je kinin.

Kronična bolezen 

Nekatere dolgotrajne bolezni, ki niso neposredno povezane z ušesi, lahko povzročijo izgubo sluha. Pri nekaterih boleznih se to zgodi s prekinitvijo krvnega pretoka v notranjem ušesu ali možganih. Te bolezni so:

 • Srčne bolezni,
 • kap,
 • visok krvni pritisk,
 • diabetes,
 • avtoimunske bolezni, kot je revmatoidni artritis, so prav tako povezane z nekaterimi vrstami izgube sluha.

Tumorji in izrastki lahko povzročijo izgubo sluha

Nekancerozne rasti, vključno s kostnimi tumorji, brazgotinami in cistami, lahko zamašijo ušesni kanal in povzročijo izgubo sluha. Včasih se sluh povrne z odstranitvijo rasti. 

Eksplozivni zvoki

Petarde, streli in druge eksplozije ustvarjajo močne zvočne valove, ki lahko počijo bobnič ali poškodujejo notranje uho. To lahko povzroči nenadno izgubo sluha, bodisi začasno ali trajno. 

Koncerti, glasni zvoki in tinitus

Vam po koncertu zvoni v ušesih? To se imenuje tinitus. To stanje ni isto kot izguba sluha, vendar sta povezana. Povprečna glasnost decibelov na rock koncertu je 110, kar je dovolj, da nam v petih minutah poškoduje sluh. Vsak hrup nad 85 decibelov lahko vpliva na naš sluh. Podoben hrup povzročajo pihalniki listja in motorne žage. Tinitus lahko traja ure, tedne ali večno. Da bi to preprečili, nosimo čepke za ušesa in omejimo izpostavljenost hrupu.

Brezžične in klasične slušalke

Ali lahko drugi slišijo glasbo, ki jo predvajate prek brezžičnih ali klasičnih slušalk ? Če je tako, morate zmanjšati glasnost. Uporaba teh naprav lahko povzroči začasno ali trajno izgubo sluha. Čim glasnejša je glasba in dlje ko jo poslušamo, večja so tveganja. Za varnejše poslušanje nastavite glasnost na največ 60 odstotkov. In ne poslušajte več kot eno uro.

Nabiranje ušesnega masla

Ušesno maslo ščiti sluhovod pred umazanijo in bakterijami. Lahko pa se kopiči, otrdi in vpliva na sluh. To je najpogostejši vzrok za izgubo sluha, ki se zdravi. Če menite, da imate zamašitev zaradi ušesnega masla, ga ne poskušajte odstraniti sami 

PREBERITE TUDI: 7 najboljših nadomestkov objemov, če nimate ljudi, ki so vam blizu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.