Mmm, skute! Vse so mi dobre! Ok, pasirani posneti dodam malo jogurta, da se mi ne zatakne v grlu... Če se ne bojite maščob, je odlična Slovenska domača od Pomurskih mlekarn, 35% mm v suhi snovi, za vsak dan, peko in kuho pa uporabljam Merkatorjevo posneto pasirano ali pa vipavsko. Za slane prigrizke jo zmešam z
- porom, poprom
- sladko papriko, čilijem, poprom, čebulo, repičnim oljem
- koprcem, česnom, poprom, oljčnim oljem, če je sezona, še z naribanimi in ožetimi kumarami (tzatziki style)
s suhimi začimbami mora počivati kakšne pol ure, da se razživijo okusi.
Pečem jo v zavitkih, slan je fin polnozrnat burek z blitvo ali špinačo in 500g skute, pa z repo! Repin-skutin slani zavitek (prekmurski retaš) je velik hit letošnje zime v naši hiši, preseneča nas tudi veliko povpraševanje naše štiriletnice: "jst bi pa še en kos te sladice". Naredim zelo opustošeno mojo verzijo prekmurskega retaša: polonozrnata pirina moka, pusta skuta, jogurt namesto kisle smetane... Vseeno zelooo dobro! Pita gužvara iz kupljenega vlečenega testa (meni je meni pretrdo za štrudel, je pa super za gužvaro) koščke testa trgaš in pomakaš v mešanico skute, jogurta, jajc, lahko narediš sladko ali slano.
Sladkarije
- z jogurtom in tekočim medom (mmm, grška verzija)
- z narezanimi oreški in čokolado
- z žlico domače marmelade
- s sadjem, surovim ali mariniranim (v vroči vodi s cimetom, sladkorjem in maslom )
in seveda razni zavitki, nič posebnega: skutin, jabolčno-skutni, kvašena pogača (štajerska zavihjača) s skutno-jajčno-smetanovim prelivom, gibance z rezančnim testom in skuto, pita gužvara.