Ne, to pa ne
. Hočem povedati, da imata (če si že dala za primer bel kruh) tako bel kot tisti iz polnozrnate MOKE (ne govorim o tistem tapravem polnozrnatem kruhu, ki je ponavadi štirioglat in pakiran v folijo ter že narezan - ta je OK) približno enak glikemični indeks. Špageti so sicer tudi bela moka, ampak je sama ZGRADBA (struktura) špagetov taka, da se ne razkrojijo tako hitro, kar pomeni, da ne povzročajo nenadnih poskokov krvnega sladkorja (torej imajo kar nizek GI - okoli 40, medtem ko ima bel kruh okoli 70).
Vendar GI ni edino merilo za to, kaj bi naj jedli in kaj ne. Nekatera živila imajo nizek GI, a so vseeno nepriporočljiva na dietah.
Povprečna kisla smetana vsebuje cca. 20 g nasičenih maščob na 100 g, kar ni ravno super izbira. čeprav jo jaz obožujem...
Ampak - kako je že tisti rek? Vse dobre stvari so ali DRAGE, ali NEMORALNE ali pa REDIJO

Sardele v konzervi probaj najti v slanici. So najboljše. Vprašanje je namreč, kakšno je olje, ki je drugače v konzervah... pomojem polno trans maščob. Bolje je, da kupiš sardele v slani vodi in potem sama dodaš žlico olivnega olja. Čeprav tiste v olivnem bi znale biti OK že same po sebi... v rastlinskem pa definitivno niso.